Hlavní obsah

Slivovice už není v kurzu, francouzské palírny přechází na whisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv měly na východě Francie ovocné pálenky jako třešňovice, mirabelkový likér či slivovice dobrou pověst, agentura AFP informovala, že šest historických palíren v Alsasku se nyní pustilo do výroby whisky. A podle všeho je o ni velký zájem.

Foto: Profimedia.cz

Jean Metzger

Článek

„Měli jsme v ruce všechny karty: destilační přístroje, dubové sudy, vodu z Vogéz a slad z ječmene ze sousedního pivovaru. Stačilo se jen do toho pustit,“ vysvětluje Jean Metzger, jeden z vedoucích pracovníků palírny Bertrand v městečku Uberach.

Na stěnách tohoto podniku založeného v roce 1874 jsou vystaveny desítky ocenění získaných za pálenky z hrušek a slív. Žádná cena zde však není za pálenku ze sladu. „Už se nehoníme za medailemi,“ ujišťuje majitel palírny ve svém skladu, kde odpočívá asi 250 sudů z francouzských dubů naplněných nápojem, který musí stárnout alespoň tři roky, aby se z něho stala whisky.

V každém sudu byla dříve, než se do nich později nalila whisky, různá vína i alkoholické nápoje, například koňak, aperitiv banyuls či šampaňské. Například Uberach Single Cask Jaune vděčí za svou jantarovou barvu stárnutí v sudu od žlutého vína z Arbois.

O kvalitě rozhodují vlastnosti sudů

„Kvalita konečného výrobku závisí především na vlastnostech sudů,“ zdůrazňuje Jean Metzger, který vyhledává mimořádné sudy po celém světě.

„Jako vinařská oblast máme přístup k vynikajícím sudům. Byli jsme první, kdo vyráběl stoprocentně alsaskou whisky ze sudu pocházejícího z městečka Husseren-les-Châteaux v Alsasku,“ říká Metzger.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita konečného výrobku podle Metzgera závisí především na vlastnostech sudů.

Práci, která předchází stárnutí nápoje, zajišťuje mistr destilátor Laurent Osswald. Surovina se kupuje v obecním pivovaru, jde o bioslad z ječmene bez chmele, uvádí.

Po fermentaci se nápoj dvakrát destiluje v malých měděných destilačních přístrojích firmy Bertrand, aby se získala lehká pálenka z ječmene s ovocným přídechem, která se pak přelévá do různých sudů, aby získala charakter.

V roce 2006 se první whisky z Uberachu prodávala v obchodech firmy Bertrand. Další pak následovaly.

Výrobu pálenek přerušili

„Dnes si každý třetí zákazník kupuje whisky,“ tvrdí Jean Metzger a dodává, že výrobu ovocných pálenek na nějaký čas přerušil.

Alsasko, které je zároveň historickým regionem pivovarnictví a producentem ovocných pálenek, jejichž destilace je velmi jemná, mělo vše pro to, aby se stalo průkopnickým regionem francouzské whisky spolu s Bretaní, vysvětluje ředitel Federace francouzské whisky Philippe Jugé. Do výroby whisky se zároveň s palírnou Bertrand pustila desítka producentů ovocných pálenek v Alsasku.

„Poptávka a prodej stále rostou,“ raduje se Régis Syda, předseda svazu alsaských lihovarníků a likérníků. „Produkce zdaleka nedosahuje takového objemu jako v Irsku nebo Skotsku, ale alsaská whisky přitahuje, a to dokonce i zahraniční klienty,” prohlašuje.

Od roku 2015 má region chráněné zeměpisné označení, aby mohl rozvíjet svou dovednost, pokud jde o lihové nápoje: alsaská whisky musí pocházet z ječmenného sladu z regionu, kde je rovněž vyráběna. Šest alsaských palíren přesně dodržuje závaznou proceduru výroby, která je zárukou kvality, uvádí Metzger. Je optimista, pokud jde o schopnost francouzské whisky nalézt si své místo vedle japonských a skotských gigantů.

Uberach má díky dvěma palírnám, jednomu pivovaru a jedné stáčírně na 1200 obyvatel všechny předpoklady k tomu, aby se stal metropolí francouzské whisky, žertuje Metzger. Patron města svatý Vendelín, který byl synem skotského krále, by proti tomu zřejmě nic nenamítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám