Hlavní obsah

Šikovný Čech dokáže se zápalkami zázraky

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolekce unikátních nástrojů v pelhřimovském muzeu rekordů se rozrostla o další tři funkční exponáty ze sirek. Autorem je všeuměl z Písku Jiří Bečvář. Jak uvedl Josef Vaněk z Agentury Dobrý den, čerstvý přírůstek návštěvníci muzea najdou v expozici ve věži.

Foto: Agentura Dobrý den

Jiří Bečvář s jednou z Panových fléten.

Článek

Šikovný autor, který je malířem, sochařem, restaurátorem i muzikantem dohromady, ve svých 81 letech opět pokořil svůj vlastní rekord. Ve výbavě orchestru neboli kolekci nástrojů zhotovených ze sirek už má 23 věrných kopií klasických nástrojů.

„Při jejich výrobě spotřeboval 212 876 zápalek. Jde o patery housle, violu, violoncello, kontrabas, zobcovou flétnu, kytaru, dvojí ukulele, banjo, tamburínu, mandolínu, 12strunnou mandolínu, dvoje rumba koule, balalajku, tři Panovy flétny (G dur, D dur a A dur) a buben s paličkami,“ vyjmenoval Vaněk.

Lepení na kopyto

Ukulele, balalajku a rumba koule Jiří Bečvář věnoval ve čtvrtek do expozice muzea, kde jsou k vidění každý den od 9 do 17 hodin.

„Autor používá při výrobě systém ,lepení na kopyto‘, v případě balalajky tedy musel nejprve sehnat originální nástroj, což prý byla docela fuška,“ popsal Josef Vaněk.

Kopyto se musí polepit izolepou a potáhnout epoxidem, do toho se pak vsazují zápalky. Takto se postupuje díl po dílu, jednotlivé díly se nakonec lepí k sobě. Na rumba koule posloužila coby předloha africká tykev kalabasa.

„Jednu sirkovou pak naplnil kamínky a druhou železnými šroubky, aby vyzkoušel, která má lepší zvuk,“ upozornil Josef Vaněk. Muzikant se holt ani v dílně nezapře.

Reklama

Výběr článků

Načítám