Hlavní obsah

S deskovými hrami úspěšně odolává internetu

V době počítačových a mobilních her se Jiří Šebesta z Morávky na Frýdecko-Místecku nebojí vyrábět zábavné společenské hry. A má s nimi úspěch. První hru dokonce vytvořil už v sedmi letech a svůj koníček, z něhož se stala každodenní práce, nehodlá opustit. Na kontě má přes 40 unikátních her z netradičních materiálů.

Foto: Foto MÚ Orlová – Nataša Cibulková

Jiří Šebesta při přípravě výstavy se svou hrou hoblisol

Článek

„Začalo to v mém dětství. S kamarádem jsme po škole rádi hráli různé deskové hry jako Člověče, nezlob se. Tak nás napadlo, že si nějakou hru sami vyrobíme,“ zavzpomínal jednatřicetiletý Jiří Šebesta. Nakonec ale úplně první hru vyrobil sám bez kamaráda.

Města mě zvou na své akce. Chtějí tam mít víc než jen skákací hrady nebo malování na obličej
Jiří Šebesta

„Byl to jakýsi multifunkční koš z kartonu. Kromě prostoru na odpadky se z jedné strany stal terčem na šipky, měl odkládací plochu, herní políčka a na spodní části bylo víko vedoucí k tajnému deníku,“ popisoval tvůrce her s tím, že pak už přešel na tvorbu deskových her.

První velkou hru ale vytvořil až po třinácti letech. „Až na vysoké škole mě to zase napadlo, a to v souvislosti s tím, že jsem měl výstavu sošek kreatur,“ řekl Šebesta, který vystudoval na Slezské univerzitě v Opavě audiovizuální tvorbu.

Polda 7 se vyhoupnul mezi nejprodávanější hry

Hry a herní systémy

„Tyto sošky kreatur obsahovaly kus zvířete, jako paroží, kopýtko či čelist. Tyto materiály spolu s recyklovaným papírem, plechem ze střech a dřevem ze starých skříní využívám na hry dodnes,“ dodal Šebesta.

A tak začaly vznikat malé hry, na kterých pracoval třeba pár dnů, pak i ty velké, na nichž strávil měsíce času. „Vloni jsem vyráběl hru s názvem Cenário Tragendini až půl roku. Jde o jakousi stolní kuželkárnu, kde se ale sbírají i kytičky,“ ukazoval muž, který své hry jezdí předvádět dětem do knihoven, škol, školek a na výstavy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jiří Šebesta

„Čím dál častěji mě zvou i města na své akce. Chtějí tam mít víc než jen skákací hrady, malování na obličej či dřevěný kolotoč.“ Největší úspěch na těchto akcích zaznamenala jeho hra kominík, která funguje na principu stolního fotbálku.

Na vývoj hry vybrali od Čechů miliony. Takhle bude vypadat

Hry a herní systémy

„Uprostřed na střeše stojí fi­gurka kominíka, která kope balonek do otvorů na okapech a komínech. Otvory jsou bodované. Děti si u toho cvičí jemnou motoriku i matematiku. Pak mají děti rády hru hoblisol, je to vlastně takový stolní tenis jinak,“ vysvětloval autor. Prezentací svých her na různých akcích se Jiří Šebesta už tři roky živí.

„Mám živnost a v současnosti mám všechny víkendy až do října plné,“ usmíval se muž. Jeho hry jsou v létě k vidění i na dvou výstavách: v Orlové na Karvinsku a v Počátkách na Vysočině.

Více informací lidé najdou na webu podivuhodnehry.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám