Hlavní obsah

Rum z údolí Mayů: Jedinému lihovaru v Salvadoru vládne žena

Cukrová třtina z úrodných polí a dokonale čistá voda. Dvě klíčové ingredience pro výrobu rumů v salvadorském údolí Cihuatán. „Tento kraj se svou půdou a tropickým počasím dává našemu rumu jedinečnost, proto jsme ho pojmenovali podle místa, kde se rodí,“ říká Gabriela Ayalaová, master blenderka Cihuatánu.

Foto: Roman Mašín

Master blenderka Gabriela Ayalaová představila své rumy na pražském rumovém festivalu.

Článek

Za tím, že se Gabriela dá na výrobu rumů, kde bude tvořit nejen jeho chuť a vůni nebo řešit to, kolik v něm bude alkoholu, jak se pojmenuje a v jaké designové lahvi se objeví na trhu, stojí prý také její otec. „Tatínek byl mikrobiolog, dětství jsem trávila v laboratoři, zalíbilo se mi to, takže jsem sama vystudovala chemii. Tam pořád něco mícháte. Odtud je jen kousek k míchání rumů,“ směje se žena, kterou při práci inspiruje i samotné místo, kde jediná palírna v Salvadoru ve Střední Americe leží.

Chuť venezuelskému rumu dávají i ženy

Muži

V údolí Cihuatán kdysi mayské kmeny postavily stejnojmenné město, žily v něm mezi roky 900 a 1200 našeho letopočtu. Se společenstvím, v němž nechyběli matematici, astronomové nebo obchodníci, je spojeno i mnoho legend. Těmi se rum Cihuatán inspiruje.

Chuť spojená s legendou

„Mezi mé oblíbené rumy patří Obsidiana. Na etiketě vidíte motýla, v této podobě se zobrazovala mayská bohyně, jež byla ochránkyní všech cestovatelů. Motýl má na křídlech čepele z obsidiánu, sopečného skla, které používala jako zbraně na ochranu pocestných. Rum ve spojení s motýlem má takové ženské, jemné aroma. Ostrost čepelí ucítíte, když ho ochutnáte, výraznost mu dávají dubové sudy, v nichž zraje,“ vysvětlovala v květnu na rumovém festivalu v Praze master blenderka s tím, že jejich společnost dohlíží už na to, jak farmáři pěstují cukrovou třtinu.

„Díky tomu máme kontrolu nad celým výrobním procesem,“ dodává Gabriela, která také rozhoduje o tom, jestli bude v rumu víc aromatických látek, nebo převládne alkohol. Podle toho pak volí sud, v němž bude zrát. „Dubové sudy máme třeba po vínech z francouzské apelace Rivesaltes, po Oloroso sherry nebo koňaku. Jako první jsme také použili lokální dřevo z místního stromu ceiba maya.“

Foto: Roman Mašín

Mayské legendy na etiketách.

Tropický strom vysoký až sedmdesát metrů má český název vlnovec a jeho silný kmen se až v poměrně značné výši rozvětvuje v korunu.

Bílý rum leží v sudech minimálně čtyři roky, v nabídce ho zastupuje například Cihuatán Jade vyrobený na počest mayské bohyně umění Chac Chel. Zrál v sudech z amerického bílého dubu, kde byl předtím bourbon. V chuti se objevují tóny citronu, máty, bílé čokolády, vanilky a bílého pepře. Ideální je v míchaných drincích. Zlatý rum pak musí zrát v sudech nejméně osm let, patří sem třeba právě Cihuatán Obsidiana.

Řada Folklore

Jaký rum lihovar dělal na počátku svého vzniku v roce 2004, mají teď fandové tohoto typu alkoholu možnost ochutnat díky limitované single barrel řadě Folklore. „Je to historie nejen naší značky, ale také moje, jsem ve firmě od jejího počátku. Máme z té doby osmdesát sudů, v nichž zrály jednodruhové rumy. Zatím jsme uvolnili pro fajnšmekry třináct sudů,“ říká Gabriela Ayalaová s tím, že tři sudy se dostaly i do České republiky.

Kanárská palírna rumu se těší více než stoleté tradici, navštívil ji i král

Muži

Jeden odkoupila prodejna Warehouse 1, druhý si nechala fanouškovská stránka značky Cihuatán a poslední si zabrala facebooková skupina Rumrock.cz. Salvadorská umělkyně Valerie Corciosová jednotlivé sudy vyzdobila malbami inspirovanými mayskými legendami. „Chtěli jsme ukázat, jak různé sudy ovlivňují zrání rumu. Ve druhé sérii, v níž uvolníme za rok opět omezené množství sudů, se zaměříme na to, jaký vliv má na výsledné vyznění rumů množství použitého alkoholu v porovnání s množstvím aromatických látek,“ prozrazuje master blenderka.

Denně ochutná drobná dáma několik vzorků rumu, respekt získává už 30 let

Muži

A jak by se podle ní měl rum Cihuatán servírovat? „Máme rumy, které se hodí ke každé příležitosti. Servírovat ho můžete podle vlastního uvážení. Ale než do něho vhodíte třeba led, je podle mě dobré zkusit, jak náš rum chutná a voní samotný. Pak se teprve rozhodněte, s čím ho nakombinujete,“ uzavírá Gabriela Ayalaová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám