Hlavní obsah

Průvodce Michelin poprvé odebral ze svého seznamu restauraci na žádost šéfkuchaře

Ačkoli se restaurace šestačtyřicetiletého Sébastiena Brase pyšnila hned třemi michelinskými hvězdami, v příštím vydání věhlasného průvodce už nebude. Francouzský šéfkuchař totiž požádal o odebrání ze seznamu a vedení průvodce mu vyšlo vstříc. Je to tak vůbec poprvé, kdy byla restaurace vyškrtnuta na žádost kuchaře.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský šéfkuchař Sébastien Bras

Článek

Restauraci Le Suquet nedaleko městečka Laguiole ve francouzském departementu Aveyron založil šéfkuchařův otec v roce 1992. Třetí michelinskou hvězdičku získala už o sedm let později. Jablko v rodině nepadlo daleko od stromu, a tak Sébastien mohl vedení restaurace roku 2009 převzít.

Restaurace byla dosud jedním z 27 podniků, které se v zemi galského kohouta pyšnily hned třemi michelinskými hvězdami. Bylo velkým překvapením, když špičkový francouzský šéfkuchař vloni v září renomovaného průvodce požádal, aby jeho zařízení v příštím vydání nefigurovalo. [celá zpráva]

S ohledem na to, že vedení průvodce jeho žádosti vyhovělo, v příštím vydání, které pro Francii vyjde v pondělí, už podnik nebude.

„Bylo by pro nás těžké mít v průvodci restauraci, která si tam nepřeje být. Je to vůbec poprvé, kdy někdo odchází na vlastní žádost,“ řekla agentuře AFP mluvčí michelinského průvodce Claire Dorlandová Clauzelová.

Důvodem, proč si už nadále nepřál být součástí průvodce, byl podle slov šéfkuchaře „velký tlak nevyhnutelně spojený s tímto vyznamenáním“. Nyní chce zahájit novou životní etapu a už se těší, jak bude v restauraci zkoušet nové věci, aniž by si musel lámat hlavu s tím, zda se zalíbí inspektorům z Michelinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám