Hlavní obsah

Při práci na polární stanici je izolace denním chlebem

Novinky, mšv

Meditace, túry a dobré jídlo. To jsou podle Švédky Karin Jansdotterové tipy, jak se v extrémní izolaci udržet při smyslech. A že o tom 34letá žena musí něco vědět. Od listopadu totiž pracuje jako kuchařka na norské výzkumné základně Troll (Jutulsessen) v Antarktidě. Společnost jí dělá jen pět mužských kolegů, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na základně, která se nachází v Zemi královny Maud, si Jansdotterová pobude až do letošního podzimu, kdy jí končí kontrakt. Prý si ale aktuálně nemohla vybrat pro izolaci lepší místo, Antarktida je totiž jediným kontinentem, kterému se vyhnul koronavirus.

Švédka si nezávisle na pandemii a karanténě, ve které se ocitli lidé po celém světě, vymyslela sérii rutin, které jí pomáhají udržet se takříkajíc při smyslech, aby se z izolace, navíc v tak mrazivém prostředí, nezbláznila. Každé ráno medituje, vzhledem ke svojí práci vaří pro osazenstvo základny dobré jídlo, ale také si pravidelně telefonuje s rodinou nebo přítelem.

„Považujeme se za šťastné, že jsme v těchto zvláštních časech zrovna tady a máme práci. Stanice běží jako obvykle. Jsme skupina lidí, která v následujících sedmi měsících nikoho nepotká,“ vysvětluje Jansdotterová. „Co se děje ve vnějším světě, však pozorujeme a bavíme se o tom třeba při večeři.“ Žena se samozřejmě obává o své blízké na druhé straně planety, ale ví, že na sebe dávají pozor, a je díky tomu klidnější.

V osamění si libuje

O práci, kterou nyní Švédka vykonává, se dozvěděla, když dělala šéfkuchařku na expedičních lodích a přišla do kontaktu s komunitou polárních výzkumníků. Na základně Troll je v zimní sezoně jen malý tým, který udržuje stanici v chodu, než vědci dorazí na letní sezonu. Základna monitoruje například meteority, radiaci, úroveň toxinů v ovzduší, ale také seismickou aktivitu.

Jansdotterová bez zaváhání o práci požádala, protože má prý ráda chladná, ledová a odlehlá místa. „Užívám si ticho a dokážu ocenit samotu. Antarktidu miluji,“ tvrdí, ale přiznává, že mrazivý světadíl je odlehlý skutečně extrémně. Nejbližší základna Sanae IV náleží Jihoafrické republice a je asi 300 kilometrů vzdálená. Navíc žádné sousedské návštěvy nejsou možné kvůli křehkému ledu, který obě místa dělí.

Po pracovním dni si může každý užít trochu volného času, který vyplňují například cvičením, hraním na hudební nástroje nebo sledováním filmů. „Obvykle cvičím jógu a medituji, každý den 20 minut. To mě udržuje při smyslech a lépe se mi spí. Taky chodím do tělocvičny zvedat váhy. Být aktivní je v době izolace důležité, protože vyplavené endorfiny vás dokážou nabudit.“

Přestože je Jansdotterová v izolaci už pár měsíců, prý jí osamělý život ještě nevadí. „Vyhovuje mi fakt, že toho mám teď méně a můj mozek není přetížen. Dokážu díky tomu ocenit i drobnosti. Ale možná se mě zeptejte, jak to zvládám za půl roku,“ směje se.

Reklama

Výběr článků

Načítám