Hlavní obsah

Při bombovém atentátu přišel o nohy. Teď zdolal Boží prst

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2004 se Brit Neil Heritage účastnil mise v Iráku. Při sebevražedném bombovém útoku bývalý voják přišel o obě dolní končetiny a jeho výhlídky do budoucna nebyly nejlepší. O 16 let později ale stanul na Matterhornu, jako první člověk bez nohou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Beznohý horolezec zdolal MatterhornVideo: AP

 
Článek

Švýcarská hora Matterhorn, přezdívaná Boží prst, patří k náročným cílům i pro zdravé horolezce. Heritage, který žije i se svým handicapem velmi aktivní život, zdolal v první půlce srpna 4478 metrů vysokou horu jako vůbec první člověk s amputovanými dolními končetinami.

Lékaři mu po mrtvici sdělili zdrcující zprávu, modelář svůj vysněný projekt přesto dokončil

Muži

Jednalo se přitom už o třetí pokus zdolání vrcholu. Předchozí dva roky ale výstupy zhatilo počasí. „Je to něco neuvěřitelného. Dosáhli jsme cíle, na který jsme se tři roky soustředili,” uvedl Mark Hooks, který na vrchol dělal Heritageovi doprovod. Sám Heritage byl na vrcholu tak vyčerpaný, že nedokázal mluvit.

Devětatřicetiletý Brit z anglického města Poole od svého zranění dokázal absolvovat triatlon, naučil se lyžovat, a přeplul Atlantik. Jeho dalším cílem v životě je zdolat na člunu Amazonku. Pravděpodobně u toho bude rovněž jako nyní vybrat peníze na charitu. Letos se podařilo vybrat 6000 liber (180 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám