Hlavní obsah

Požáry znehodnotily hrozny, vinařství z nich teď vyrábí vodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vloni požáry zpustošily některé vinice v Kalifornii, vinaři se obávali nejhoršího. Kouř totiž dokáže hrozny velmi rychle znehodnotit. Nicolas Quille se ale rozhodl, že i z „kouřových“ hroznů vyrobí alkohol. Vznikla tak jedinečná vodka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli lesním požárům vyrábí vinařství z Kalifornie z hroznů vodku Video: Reuters

 
Článek

Požáry v oblasti Napa poškodily velké množství vinic. Vinařům se tak vybavil rok 2017, kdy hrozny získaly nežádoucí kouřové aroma. Quille, hlavní vinař a provozní ředitel společnosti Crimson Wine Group, se rozhodl, že vyrobí místo vína vodku.

Ve spolupráci Hangar 1 Vodka vznikla speciální kouřová vodka, která je vyrobená právě z hroznů pocházejících z kalifornských vinic.

„Našim cílem původně nebylo vyrobit kouřovou vodku, protože vodka má tradičně neutrální chuť. Ale nakonec se povedlo něco unikátního, co v kategorii vodky zřejmě ještě nebylo. Je velmi jemná a cítíte z ní skoro až chuť grilování,” uvedla Emily Websterová, manažerka lihovaru.

Poškodil dobré jméno Bordeaux. Vinař půjde na rok do vězení

Koktejl

Veškerý výtěžek z prodeje bude předán nadaci, která poskytuje pomoc rodinám padlých hasičů, kteří zasahovali při požárech v Kalifornii. Sám Quille připustil, že kvůli požárům a zničení úrody bude ve ztrátě, v příštích letech by však mohla být výroba vodky z hroznů dobrým způsobem, jak alespoň částečně využít znehodnocené hrozny.

„Pokud tyto požáry budou stále častější, pak je to asi jedna z možností,” dodal pro agenturu Reuters americký vinař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám