Hlavní obsah

Poškodil dobré jméno Bordeaux. Vinař půjde na rok do vězení

Odvolací soud ve francouzském městě Bordeaux poslal na rok do vězení obchodníka s vínem, kterého shledal vinným z pančování vína, nekalé konkurence a poškozování dobrého jména vinařské oblasti Bordeaux. Poslední bod obžaloby a pokus o zneužití renomovaného označení AOP je ve Francii zcela nevídaný, informoval list Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě ročního nepodmíněného trestu musí Vincent Lataste zaplatit pokutu 30 tisíc eur (770 tisíc korun) a jeho společnost dalších 100 tisíc eur (2,56 milionu korun). Rozsudek zní „podvod, pokus o podvod ohledně podstatných vlastností vín, podvodné použití a pokus o podvodné použití označení AOP“.

Vína AOP jsou vína, která mají chráněné označení původu. Jsou nejkvalitnější, pocházejí z jasně vymezené zeměpisné oblasti a podléhají přísným pravidlům odrůd, pěstitelských metod a výnosů. Označení AOP nese téměř 95 procent vín vyprodukovaných v regionu Bordeaux.

V roce 2015 při běžné kontrole složení vína úředníci u Latasteho odhalili nezvykle vysoké hodnoty oxidu siřičitého ve vínech určených pro vývoz do Číny. Inspektoři vše nahlásili příslušnému úřadu, který už měl obchodníka v hledáčku kvůli dalším nekalým praktikám. Při vyšetřování se také zjistilo, že Lataste nakupoval zbytky vín od jiných výrobců a také směsi určené k destilaci, míchal je s vlastním certifikovaným vínem a vše vyvážel jako „pravé bordeaux“.

Bordeaux: Hlavní město vína

Cestování

Kvůli poškození dobrého jména této francouzské vinařské oblasti se soudního procesu účastnilo několik místních vinařských organizací a institucí.

„Pokud bude veřejnost vína z Bordeaux stále častěji vnímat jako nedůvěryhodná, s nejasnou kvalitou, mohou tím potenciálně utrpět místní vinaři. Když budou nájemci, vinaři a vinařství v okolí obcházet pravidla a porušovat předpisy, získají tím výhodu proti těm, kteří je důsledně dodržují,“ obává se Frédéric Georges, advokát místního sdružení vinařů. Aktuální verdikt by podle něj mohl omezit další podobné nekalé praktiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám