Hlavní obsah

Potápěč zůstal na jeden nádech pod vodou rekordní dobu, pomáhají mu i křeče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiapadesátiletý chorvatský potápěč Budimir Buda Šobat překonal svůj vlastní světový rekord, když zadržel dech pod vodou po dobu 24 minut a 33 sekund. Svoje vlastní maximum tak překonal zhruba o dvě minuty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doslova dechberoucí výkon předvedl Chorvat v plaveckém bazénu ve městě Sisak jihovýchodně od Záhřebu. Celý pokus probíhal za dohledu zdravotníků, ale také reportérů a fanoušků. Ještě předtím, než se Šobat ponořil do vody, dostal přísun kyslíku, aby bylo jeho tělo na výkon připravené.

Poté už se Šobat položil na hladinu obličejem dolů a stopky se spustily. Při pokusu o rekord musel naplno zúročit trénink a překonat i křeče, které přichází po zhruba 18 minutách pod vodou. Jak sám potápěč říká, křeče mu ale naopak pomáhají zůstat pod vodou při vědomí.

Nakonec Chorvat vydržel s obličejem pod vodou 24 minut a 33 sekund a překonal vlastní rekord o více než dvě minuty. Oproti rekordu bez vdechování kyslíku před výkonem, který drží jiný potápěč, je jeho čas téměř dvojnásobný.

Potápěč Petr Slezák: Kosatka ho litovala a dala mu dárek

Muži

Šobat se po úspěšném pokusu nechal slyšet, že jeho největší motivací je jeho dvacetiletá dcera Saša, která prodělala dětskou obrnu, je autistka a má za sebou několik epileptických záchvatů. Chorvat rovněž doufá, že se mu díky publicitě podaří vybrat finanční prostředky pro obyvatele v oblasti, kterou v nedávné době postihlo silné zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám