Hlavní obsah

Pomohli mu od morbidní obezity, nyní zdravotníkům pomáhá on

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletý Angličan Paul Stevenson vážil přes 320 kilogramů. Jeho zdravotní stav se dostal do fáze, kdy muž potřeboval lékařskou péči. Aby vyjádřil vděk zdravotníkům, kteří mu operací pomohli razantně zhubnout, pomáhá jim nyní při pandemii koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Paul Stevenson zhubnul dvě třetiny vlastní váhy.

Článek

Téměř 15 let nepracoval. Nemohl. Na vině byla jeho morbidní obezita, při které neušel v kuse víc než deset kroků a téměř neopouštěl svůj domov. Po smrti matky Stevenson zajídal bolest třemi až čtyřmi dovážkami nezdravého jídla denně a dostal se až na váhu 323 kilogramů.

Obezita jej následně začala vážně ohrožovat na životě a bylo nutné začít situaci řešit. V roce 2016 tak podstoupil v nemocnici v Derby operaci, při které mu lékaři udělali bandáž žaludku a nutriční specialisté následně sestavili zdravější jídelníček v kombinaci s pohybem.

Trapný zážitek z práce donutil muže k razantní změně postavy

Muži

Stevenson dokázal zhubnout zhruba dvě třetiny vlastní váhy a dnes váží přibližně 110 kilogramů. Našel si přítelkyni, kterou si později vzal za ženu, a v současné náročné situaci ukázal, že na pomoc zdravotníků nezapomněl.

„Po 15 letech jsem si konečně mohl najít práci. Dřív to prostě nešlo, bylo nemožné, aby mě někdo zaměstnal. Po operaci jsem říkal, že pokud budu mít někdy příležitost nemocnici něco vrátit, udělám to,” vysvětluje Stevenson.

Desítky tisíc kroků denně

Během pandemie našel uplatnění ve stejné nemocnici, kde mu před čtyřmi lety pomohli zbavit se morbidní obezity a začít nový život. Nyní během jedné směny v nemocnici ujde až 37 tisíc kroků, což pro něj ještě před pár lety bylo naprosto nemyslitelné.

Po bombovém útoku v Bostonu trpěl, během pandemie ale nezahálí

Muži

„Kupodivu se cítím docela v pohodě. Ale přiznávám, že se po 12 hodinách na nohou těším do postele,” říká muž, jenž je zaměstnán oficiálně jako vrátný a pomáhá tam, kde je zrovna potřeba.

„Když ho potkám na chodbě, tak nevěřím vlastním očím, jak moc se proměnil,” dodává Mandy Linningtonová, jedna ze zdravotnic, která se o Stevensona při jeho hospitalizaci starala. Stevenson rovněž předává svoje zážitky ostatním a snaží se motivovat obézní lidi ke změně životního stylu.

Reklama

Výběr článků

Načítám