Hlavní obsah

Polárník Petr Horký vyráží zdolat jižní pól, může se zapsat do historie

Může se stát prvním Čechem v historii, který po severním pólu a takzvaném Pólu chladu zdolá i třetí milník, kterým je jižní pól. Cestu na nejjižnější bod planety plánuje delší čas. A pokud se nestane něco překvapivého, vyrazí už za pár dnů.

Foto: Foto archiv Petra Horkého

Polárník Petr Horký už má za sebou výpravy na severní pól i k Pólu chladu na Sibiři. Nyní má před sebou další výzvu - jižní pól.

Článek

Řeč je o českém dobrodruhovi a polárníkovi Petru Horkém. Na více než měsíční výpravu se vydá hned začátkem prosince. Na Antarktidě se potká s dalším polárníkem Václavem Pištorou. Nejprve má ale v plánu vystoupat na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson (4892 m n. m.).

Pokud, jak Petr říká, nechytne covid, vyrazí z Česka začátkem prosince do Chile, kde stráví čtyři dny v karanténě. „Přese všechny plány i půlroční trénink stačí jeden malý virus a všechno bude v troskách. Snad ale k ničemu takovému nedojde,“ doufá cestovatel.

Vrcholu Mount Vinson by měl dosáhnout 18. prosince. „A před Vánoci se ke mně přidá Václav, abychom spolu vyrazili dál na jižní pól, kde bychom měli stanout ještě před koncem roku,“ sdělil Právu polárník.

Foto: Foto archiv Petra Horkého

Polárník Petr Horký už má za sebou výpravy na severní pól i k Pólu chladu na Sibiři. Nyní má před sebou další výzvu - jižní pól.

Před sebou budou mít 120 kilometrů dlouhou cestu, kterou chtějí urazit na lyžích a se saněmi. „Půjdeme od posledního stupně jižní rovnoběžky. Nemyslíme si o sobě, že jsme Amundsenové anebo Scottové. Ta doba je pryč, ale je pravda, že se těmto mistrům a hrdinům jedeme s obdivem poklonit,“ vysvětlil polárník a režisér v jedné osobě Horký.

Pokud na jižní pól dorazí, stane se tak 110 let poté, co k němu došel Roald Amundsen a pár týdnů po něm Robert Falcon Scott. Petr už dříve zdolal severní pól, na lyžích přešel Grónsko, putoval na Sibiři na Pólu chladu, který je nejchladnějším obydleným místem na světě. Ve stanu zažil teploty mínus 53 stupňů Celsia. Jako první člověk na světě přešel zamrzlé mongolské jezero Khovsghol.

Když se chce, všechno jde

Hlavním smyslem jeho nynější cesty je připomenout mnohdy neznámé osobní příběhy velkých polárních cest od minulosti až po dnešek. Jeho výprava je však také pokusem o důkaz, že i v dnešní covidové době se dá cestovat.

„Rozhodli jsme se, že to zkusíme. Ano, po celém světě se neustále mění pravidla a nařízení. Už měsíc a půl před cestou jsme se například museli registrovat v chilském systému, který neuznává naše evropské listiny, ale sám si je potvrzuje. Ale to stále neznamená, že by přestalo platit ono slavné – když se chce, všechno jde,” dodal polárník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám