Hlavní obsah

Nula kilometrů, stoprocentní chuť: Lokální gastronomie hýbe Evropou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ljublaň

Je to trend posledních let - kuchaři se snaží nedovážet suroviny z celého světa, ale berou je ze svého okolí. Snaží se najít ty nejlepší dodavatele z bezprostředního okolí. Z tohoto přístupu má profit celá oblast, daří se lépe chránit tradiční místní pokrmy a díky omezení dovážení surovin je šetřena příroda. A v jednom hotelu ve slovinském Bledu tento přístup dotáhli skoro do dokonalosti.

Foto: archiv restaurace 4x

Z pokrmů slovinského šéfkuchaře je patrný důraz na místní gastronomii.

Článek

Chytlavým sloganem: „0 kilometrů, 100% chuť” se honosí slovinská restaurace Grill Lovec ukrytá v hotelu Best Western Premier Hotel Lovec. Její nový šéfkuchař Jure Kordež je velkým fanouškem lokální gastronomie i sezónních surovin a snaží se ve svém menu zpracovávat takřka výhradně to, co může sehnat v nejbližším okolí malebného jezera Bled, kam se jezdí každý rok dovolenkovat i mnoho Čechů.

Ryby bere šéfkuchař z místní řeky.

„Preferuji místní produkci, která vzniká na udržitelné bázi a je šetrná k životnímu prostředí, plná chutí a aroma. Hledám samozřejmě inspiraci v čerstvých surovinách, které nám každá sezóna nabízí. V závislosti na období roku se nám tak na menu objevují slaďoučké dýně z okolních farem, vysoká zvěř ze slovinských lesů, divoký česnek, kopřivy či čerství pstruzi z křišťálově čisté řeky Sáva Bohinjka,” řekl Novinkám Kordež.

Na poli to bylo těžké, tak pomáhal v kuchyni

Nový šéfkuchař přinesl do restaurace řadu inovací, které vychází z jeho zkušeností se středomořskou a francouzskou kuchyní. „Za sporákem” tak kombinuje své kořeny v podobě Gorenjského regionu a zkušeností z Evropy. Jako rodák z vesnice Jamnik obklopené vysokými horami ví, co je to tvrdá práce. Ne nadarmo se říká, že tamější obyvatelé jsou jedni z nejpracovitějších v celé zemi.

Jure Kordež

Od útlého věku Kordež pracoval na farmě i na poli. Práce venku byla pro malého kluka však často nebezpečná, a tak zůstával mnohdy doma a pomáhal své matce vařit a péct. Právě tam se vzaly základy jeho nadšení pro profesi.

Nejdříve jíme očima

A když už jednou v životě přemýšlel o tom, že by profesi pověsil na hřebíček, setkal se v restauraci Vila Bled s kuchařem Andrejem Kuharem, který v Německu získal michelinskou hvězdu. Nadšení pro vaření bylo rázem zpět. Právě tehdy se totiž nadchl pro myšlenku lokální gastronomie.

Dýňová polévka s citrusy, krevetami a citrónovou trávou.

„Mnoho z ingrediencí, které používám, pěstují místní farmáři na malých farmách, což je pro mě důležité. Snažím se ve svých pokrmech kombinovat regionální recepty plné chuti a všechno to dobré, co může vzejít jen z těch nejčerstvějších místních organických produktů,” dodal Kordež, který je vyhlášený tím, že si dává extrémně záležet na prezentaci svých pokrmů. Jak sám rád říkává, nejdříve jíme očima...

Reklama

Výběr článků

Načítám