Hlavní obsah

Newyorský klenotník považuje mnohé milionáře za nezajímavé nuzáky

Novinky, vpl

Ten, kdo je skutečně hodně, hodně movitý, může bez obav zavítat do vyhlášeného obchodu na newyorské Páté avenue, považované za jednu z nejluxusnějších ulic na světě. David Birnbaum mu nabídne nejdražší drahokamy na této planetě, kterými zákazník bude dávat okázale svému okolí najevo své bohatství.

Foto: Profimedia.cz

David Birnbaum

Článek

Birnbaumova firma Rare 1 (Vzácná jednička) se totiž zaměřuje na špičkové diamanty, rubíny, smaragdy, safíry a perly. A je skutečně z čeho si vybírat. Mezi burziány na Wall Streetu letí Prsteny síly, každý v hodnotě miliónu dolarů (20,1 miliónu Kč). Příslušnost k těm skutečně nejbohatším vám stejně tak spolehlivě zajistí také vlastnictví stokarátového diamantu.

Potěšit se nákupem u něj si může dovolit skutečně jen málokdo. Nezřídka se jedná o nejvyšší představitele států, ambiciózní bankéře nebo hollywoodské superhvězdy, kteří rozhodně nemají hluboko do kapsy. Mezi zákazníky Rare 1 patří mj. americká herečka a producentka Goldie Hawnová a nechyběl mezi nimi ani loni zesnulý herec s italskými kořeny James Gandolfini.

Většina lidí, kteří mají doma drahý kámen od Birnbauma, však dává přednost tomu, že zůstane v anonymitě. Král klenotníků přiznává, že mu občas vadí, že se mnozí zbohatlíci neumějí chovat.

„Vyhovím jim, to je samozřejmé. Nutí mě však, abych je v duchu považoval za nezajímavé nuzáky,“ přiznává.

Pátrají v Rusku i v odlehlých koutech Afriky

„Není to ale jen o penězích,“ vysvětluje Birnbaum. „Stále hledáme nové klienty. Královská svatba, udělení ceny za životní dílo nejlepším vědcům nebo jmenování nového velvyslance nám pochopitelně hodně pomáhají.“

Foto: Profimedia.cz

David Birnbaum prodává jen ty nejluxusnější kameny

Birnbaumovi spolupracovníci cestují po světě a neúnavně slídí po vzácných kamenech. Někdy se snaží vyhovět objednávce určitého drahokamu, zatímco jindy si nenechají ujít příležitost dostat se jako první k právě nalezenému drahému kamenu, který předtím ještě nikdo nikdy neviděl. Mezi jejich nejčastější cíle patří kromě Ruska i odlehlé a těžko přístupné oblasti v Africe. Nákupčí newyorského klenotníka se pohybují všude po světě tak, aby konkurenci vypálili rybník.

Newyorčan Birnbaum se zlatnickému řemeslu vyučil u svého otce Andora. Obchodování se vzácnými drahokamy oba společně rozjeli už před půlstoletím.

Vydal traktát

V létě 2012 překvapil David Birnbaum, sám absolvent Harvardu, britské a americké univerzity několikasetstránkovou publikací s latinským názvem Summa Metaphysica. Klenotník se v ní zabývá základními otázkami filozofie, teoretické fyziky a teologie. Není přitom žádný troškař: obsáhlou knihu vydal ve 40 tisících výtisků, tedy v nákladu, o němž si i světově uznávaní filozofové či fyzikové mohou nechat jen zdát. Birnbaumovo životní vědecké dílo přijali badatelé nejednoznačně: zatímco část ocenila šperkařovu snahu, jiní se nad jeho prací pohoršovali.

Ale zpět k Birnbaumově profesi. „Naši zákazníci dobře vědí, že dokážeme sehnat téměř všechno. Ostatně stačí se podívat na drahokamy, které jsme již prodali,“ říká klenotník s pýchou v hlase. „Také v našem obchodování musí prodejce najít správného kupce a obráceně. Rubíny a diamanty s časem neztrácejí hodnotu, spíše naopak. I nadále proto představují vhodnou investici. Finanční krize nás nijak nezasáhla. Dnes chceme sami sobě dokázat, že umíme obstarat tak vzácný kámen, že když ho představíme světu poprvé, vyrazí přítomným dech. Všechno je o kvalitě, kráse a ceně – a to my umíme.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám