Hlavní obsah

Nenáviděný cvik má nového rekordmana, z výkonu zůstává rozum stát

Pokud jste někdy toužili po tom, abyste si zpevnili střed těla, pak jste asi slyšeli o pozici prkna (anglicky plank). Na první pohled velmi jednoduchá záležitost, po pár minutách ale palčivá bolest celého těla. Australan Daniel Scali teď vytvořil světový rekord, když vydržel v pozici prkna přes devět hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Scali během pokusu vydržel minulý měsíc v pozici neuvěřitelných devět hodin, třicet minut a jednu sekundu. Na pokus o překonání světového rekordu dohlíželi pochopitelně i komisaři z Guinnessovy knihy rekordů, kteří jej nyní oficiálně uznali. Poprvé tomu tak ale nebylo, kvůli nedokonalé technice musel Australan svůj pokus po několika měsících opakovat.

Dokázal rekord překonat i přes zdravotní komplikace, od 12 let totiž trpí syndromem CRPS, kvůli němuž ho neustále a bezdůvodně bolí ruka i při sebemenším tlaku.

„Samozřejmě, že tlak na loket a celou ruku mě ze začátku dost trápil. Ale celých těch devět hodin to byla nekonečná bolest celého těla. Od hlavy až k patě. Nohy jsem měl úplně dřevěné, pálila mě stehna, ale nakonec to stálo za to,” uvedl rekordman.

Na pokus se připravoval několik měsíců, kliky a sklapovačky byly denním chlebem. „Potřeboval jsem i mentálního kouče, aby mi pomohl překonat překážky v hlavě,” doplnil.

Po dokončení rekordu padl na zem vysílením, ale i úlevou. „Kdyby mi někdo řekl před pěti lety, že se budu pokoušet o světový rekord, nevěřil bych tomu. Tehdy jsem neměl víru ani odvahu,” dodal.

Novým rekordem chce zvýšit povědomí právě o syndromu CRPS (též Sudeckův algodystrofický syndrom), který způsobuje konstantní a nevysvětlitelnou bolest řadě lidí po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám