Hlavní obsah

Nejlepší rulandské na světě je z jihu Moravy

Jihomoravská vína ukázala „velkému“ vinařskému světu, že jsou pro něj vážným konkurentem. Na konci září totiž uspěla na prestižní světové soutěži vín Mondial des Pinots ve švýcarském Sierre, která je jedinou soutěží vín na světě zaměřenou pouze na vína vyrobená z odrůd rodiny Pinotů, u nás označované jako rulandské.

Foto: archiv Znovín Znojmo

Vítězná vína na jedné fotografii

Článek

Rulandské bílé ročníku 2018 z viniční trati Weinperky, vinařská obec Miroslav získalo velkou zlatou medaili, nejvyšší hodnocení a titul absolutního šampiona soutěže. Toto víno porazilo i červené a šedé pinoty z nejvyhlášenějších vinařských oblastí. Zlatou medaili pak mezinárodní porota přidělila i dalšímu vínu ze Znovínu, Rulandskému šedému ročníku 2019 z vinice Dívčí vrch ve Strachoticích.

V soutěži to bylo poprvé, kdy Rulandské bílé získalo hned několik ocenění. Pinot získal nejen velkou zlatou medaili a titul nejlepšího Rulandského bílého, ale také ocenění nejlepšího vína soutěže s výjimečným hodnocením 93,6 ze stobodové stupnice.

V konkurenci více než tisícovky vzorků od 335 producentů z 20 zemí světa se jedná o mimořádný úspěch. „Získat titul šampiona a jednu z desíti udělených velkých zlatých medailí na prestižní soutěži vín světového formátu, která je velmi úzce zaměřená na jednu z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných odrůd na světě, to se skutečně podaří jen zcela výjimečně,“ těšilo someliéra Znovínu Martina Šmída.

V Chablis začalo vinobraní, někde ale skoro není co sbírat

Muži

Společnost tato vína produkuje ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Podle Šmída mohou moravské pinoty, zvláště ty ze Znojemska, konkurovat ostatním zemím, a ještě rozvíjet rozvinout svůj potenciál.

„Ten je spojený s mnohdy naprosto ideálním půdním charakterem, ale i mikroklimatem na jednotlivých viničních tratích,“ objasnil Šmíd. Důležitou roli sehrávají i bohaté zkušenosti znovínských vinohradníků a sklepmistrů. „Dokonale znají a ovládají své řemeslo. Bez jejich vnímavého přístupu se jen stěží narodí velké a krásné víno,“ dodal Šmíd.

Na vítězných vínech má zásadní podíl i sklepmistr Radomír Hodeček s týmem ze sklepa v Jaroslavicích. „Jsem rád, že jsme si potvrdili a ukázali světu výjimečnost rulandských vín z naší malé země v samém srdci Evropy,“ netajil se radostí Hodeček.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám