Hlavní obsah

Nejlepší práce na světě? Rozhodně ano, říká tvůrce dezertů

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let vařil Angličan James Bennington pro vyhlášené restaurace v Londýně. Šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou se však vzdal kuchařského rondonu a vydal se na cestu dezertů. Za týden jich ochutná až sto a náplní jeho práce je vymýšlet pochutiny pro pulty supermarketů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prvotřídní kuchyni vyměnil Bennington za čokoládu, šlehačku a dorty. „Jsou to ale ve skutečnosti dost podobné profese. Pořád pracuji s jídlem a vymýšlím různé kombinace. Rozdíl je v tom, že v restauraci jsem vařil pro pár hostů, ale dnes oslovuji svými produkty stovky tisíc zákazníků v supermarketech,” vysvětluje.

A co je pro bývalého držitele michelinské hvězdy hlavní satisfakcí? „Když vím, že něco, na čem jsem pracoval třeba celý rok, se stane pro někoho třeba důležitou součástí vánoční tabule,” říká.

Benningtonova práce spočívá ve vymýšlení nových dezertů, dortů a zákusků pro supermarkety Waitrose Limited. „Během týdne otestuji třeba sto různých nápadů a receptů. Někdy i více. Musím říct, že abyste mohl dělat tohle povolání, sladké musíte mít opravdu rád,” myslí si autor nejrůznějších dezertů, jenž se inspiruje třeba i dětskými hračkami.

„Zajímá mě zejména jejich tvar a barvy. Samozřejmě taky trávím hodně času v terénu, objednávám si v restauracích, pochopitelně také sleduji světové trendy na sociálních sítích,” prozrazuje.

James Bennington (uprostřed)

Nejlepší práce na světě

„Letos jsme třeba vzali švestku, zázvor a med - tedy typicky sladkou kombinaci - a naplnili jsme jí kromě dezertů i masitá jídla. Musíte být zkrátka kreativní. Cokoliv však uděláme, musí zaujmout široké spektrum veřejnosti,” říká.

Obzvlášť během Vánoc musí dezerty rovněž zaujmout oko zákazníka. „Vytvořili jsme cheescake, který vypadá jako kolo sýra na židli, což je ve skutečnosti mandlový dort s kompotem uvnitř,” dodává muž, pro kterého je nejlepší částí jeho práce právě překlápění nápadů z hlavy do skutečného světa.

„Každý den jen u nás jiný. Pracuji se skvělým týmem lidí, ochutnávám sladké, práce je mým koníčkem. Takže ano, řekl bych, že mám nejlepší práci na světě,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám