Hlavní obsah

Narodil se bez ruky, přesto je instruktorem lezení

Novinky, nčs

Osmnáctiletý Brit Matthew Philips se narodil pouze s jednou rukou. To mu však nezabránilo, aby se stal sportovním lezcem. Už od devíti let se věnoval plavání, před čtyřmi lety začal se zdoláváním horolezeckých stěn. O příběhu jednoho z nejúspěšnějších britských handicapovaných lezců informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit je navzdory handicapu úspěšným horolezcemVideo: AP

 
Článek

Philips při lezení spoléhá na zdravou ruku, tu druhou od narození nemá od lokte dolů. Přesto se od malička věnoval nejrůznějším sportům a snažil se najít ten, který mu bude nejvíc vyhovovat.

„Už když jsem byl malý, šplhal jsem po stromech a zdech, takže možná i proto mám ke stěnám vztah,“ říká mladý muž, jenž má na svém kontě již několik úspěchů, je nejmladším členem britských paralezců a má reálnou šanci se probojovat na letní paralympijské hry.

Foto: Profimedia.cz

Matthew Philips je navzdory handicapu úspěšným lezcem

Za čtyři roky instruktorem

A jestli se někdy setkal s narážkami na svůj handicap? „Se šikanou jako takovou jsem se nikdy nesetkal, ale občas si někdo nějaký ten komentář neodpustí. To jde ale úplně mimo mě,“ říká. „Naopak lidé jsou často v úžasu a nechápou, jak můžu vylézt nahoru, když nemám jednu ruku,“ dodává.

S lezením začal Philips před čtyřmi lety a za tu dobu se již stihl vypracovat na instruktora. Tréninku se věnuje dvě a půl hodiny denně a lezectví se pro něj tak stalo prací na plný úvazek.

„Cílem je pro mě jednoznačně účast na mistrovství světa a paralympiádě,“ říká Philips, který se nedrží při zemi. Šanci by tak mohl mít v roce 2024 v Paříži.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám