Hlavní obsah

Na chléb s máslem si ho nenamažete. Jeden z nejlepších medů stojí desítky tisíc

Novozélandský manukový med se dá bez nadsázky označit za ferrari mezi medy. Od těch běžných se liší hned v několika ohledech. Tím nejzásadnějším je, že med pochází pouze z květů balmínu metlatého, teplomilné rostliny s původem na Novém Zélandu. Zřejmě nejkvalitnější manukový med se nyní dostal do prodeje. Jeho cena šplhá do desítek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Med pochází pouze z květů balmínu metlatého.

Článek

Manukovému medu dali jméno už Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, kteří balmínu přezdívali právě manuka. Kromě specifického původu má manukový med rovněž antibakteriální účinky, což z něj dělá v poslední době oblíbený doplněk stravy.

Používá se ke slazení vlažných čajů či k výrobě gelů a krémů pro ošetření pokožky, například při popálení či pořezání, kdy účinky medu dokážou nahradit běžné chemické dezinfekce. Je však potřeba dávat si pozor, jestli za nemalé peníze kupujete skutečně kvalitní manukový med.

Nejsnazší způsob, jak poznat kvalitní od nekvalitního, je sledovat faktor MGO (zkratka pro methylglyoxal), což je zjednodušeně řečeno certifikace kvality medu a jeho antibakteriálních účinků. Běžná kvalita manukových medů, které stojí jednotky tisíc korun, se pohybuje okolo 300-500+ MGO.

Koncentrovaná kvalita

Londýnský obchodní dům s luxusním zbožím Harrods však nyní uvedl do prodeje skutečně jedinečný kousek od společnosti True Honey Company. Ke spolupráci obchodního domu a novozélandské společnosti došlo už vloni, kdy med s cenovkou v přepočtu asi 40 tisíc korun zmizel během chvíle z regálů.

Letošní várka je ještě o kousek prestižnější. Med totiž nese označení kvality 1900+ MGO a jedno balení po 230 gramech se prodává za 2595 liber (77 tisíc korun).

Modré včely uchvátily Australany

Koktejl

„Pokud je nám známo, jedná se o skutečně ten nejkvalitnější manukový med, který byl kdy vyroben,” uvedl Jim McMillan z novozélandské společnosti.

Spoluzakladatele firmy novozélandská dřevina uchvátila natolik, že se rozhodl odkoupit pozemky, na kterých balmín roste, a začal vyrábět kvalitní manukový med.

O výjimečnosti novozélandského produktu svědčí i fakt, že manukového medu bylo v této kvalitě vyrobeno pouze 200 balení. Dá se tak směle předpokládat, že ani ambiciózní cenovka zájemce neodradí a pochoutka se na pultech obchodu nezdrží dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám