Hlavní obsah

Muži se po pozření nejpálivější chilli papričky na světě zúžily mozkové tepny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařský časopis British Medical Journal (BMJ) informoval o pacientovi, kterého po snědení údajně nejpálivější chilli papričky na světě postihl takzvaný reverzibilní cerebrální vasokonstrikční syndrom. Ten způsobuje spontánní rozvoj vazospasmů (křečovitého zúžení) mozkových tepen. Podle BMJ se jedná o první zaznamenaný případ, kdy k tomuto syndromu došlo po pozření chilli papričky.

Foto: Profimedia.cz

Chilli paprička Carolina Reaper.

Článek

Čtyřiatřicetiletý muž se podle serveru BBC zúčastnil soutěže v pojídání chilli papriček v americkém státě New York, kde pozřel papričku známou pod názvem Carolina Reaper.

Bezprostředně po soutěži údajně zažíval dávení bez zvracení. Po několika dnech pak přišla extrémní bolest v oblasti krku a hlavy, která přicházela v periodách a trvala vždy několik sekund.

Muž se trápil natolik, že raději vyhledal lékařskou pomoc. Snímky z výpočetní tomografie nakonec ukázaly, že se množství tepen v jeho mozku výrazně zúžilo. Lékaři mu tak následně diagnostikovali reverzibilní cerebrální vasokonstrikční syndrom (RCVS), jenž je těmito příznaky typický.

Syndrom má vazbu na užití léků a drog

RCVS nemá vždy jasnou příčinu, často však bývá vyvolaný požitím některých léků či drog. Podle BMJ jde ovšem o první zaznamenaný případ, kdy k tomuto syndromu došlo po pozření chilli papričky.

Syndrom může v různém rozsahu trvat i několik týdnů až měsíců. V tomto případě se muži tepny vrátily do normálu po pěti týdnech.

Chilli paprička Carolina Reaper je podle serveru pepperhead.com šampiónem v kategorii nejpálivějších chilli papriček na světě. Její pálivost se na Scovilleově stupnici pálivosti pohybuje okolo 1,6 miliónu SHU (Scoville Heat Unit).

Ačkoliv se mluvilo o ještě ostřejších chilli papričkách, jednalo se údajně o falešné zprávy anebo jejich pálivost dosud nebyla oficiálně potvrzena.

Reklama

Výběr článků

Načítám