Hlavní obsah

Máte přebytečných pár miliard? Nad touhle jachtou by zaplesal i Jules Verne

Novinky, tcs, tm

Na jachtě se nemusí jen relaxovat. Nyní máte jedinečnou šanci pořídit si jednu, se kterou se lze nejen plavit po celém světě, ale i podnikat dobrodružné výpravy ve stylu známého románu Dvacet tisíc mil pod mořem. Superjachta totiž disponuje i ponorkou.

Foto: Profimedia.cz

Loď oktopus patří mezi největší jachty. Pojme ponorku, dvě helikoptéry a sedm člunů.

Článek

Zhruba 126 metrů dlouhou jachtu z dílen německých loděnic Lürssen si v roce 2003 nechal zhotovit miliardář a spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen. Nadšenec do plavby po moři loni zemřel a jeho sestra Jody nyní jachtu nabízí k prodeji. Zájemci o jachtu si však budou muset připravit několik miliard korun.

Luxusní interiéry lodi navrhnul proslulý designér Jonathan Quinn Barnett. Jachta má celkem osm palub a pojme 26 pasažérů, kteří mohou být ubytování ve 13 kajutách. Dalších 30 kajut pak připadá na 63 členů posádky. Octopus nabízí několik barů, vířivku, knihovnu, kinosál, basketbalové hřiště, výtah mezi palubami a opravdu velkoryse pojatý bazén. Není to však luxus, co činí „Chobotnici“ výjimečnou.

Octopus je totiž průzkumnická loď. Pokud se plaví ekonomickou rychlostí 12,5 uzlů (23 kilometrů za hodinu) je schopná transoceánských plaveb, dokáže urazit 23 150 kilometrů. Jachta je vybavena i dvěma heliporty.

Kromě dvou záchranných člunů disponuje Octopus i sedmi dalšími čluny a ponorkou Pagoo, která pojme až osm cestujících. Ta vydrží pod vodou až osm hodin a může se potopit až do hloubky tří kilometrů. Loď je plně vybavena i pro hloubkové potápění a nechybí jí ani dekompresní komora.

Za sebou má unikátní expedice

Během své historie proplula Octopus už snad všechny kouty světa a zúčastnila se mnoha vědeckých expedic. Je navíc největší průzkumnickou jachtou na světě.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Ocotpus v Malibu (2010)

V roce 2015 tým lodi Octopus vyzvedl lodní zvon z vraku bitevního křižníku Hood potopeného během bitvy o Dánský průliv v roce 1941. Ten samý rok výzkumný tým objevil ivrak japonské bitevní lodi Musaši potopené v roce 1944.

Cena, za kterou je jachta prodávána, nebyla zveřejněna, odhaduje se však na minimálně 295 milionů dolarů (6,85 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám