Hlavní obsah

Kurzy vaření? Lákají stále více mužů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jde o dárky, firemní akce či výjimečný večer, stále více lidí sahá po kulinářských kurzech. Letním hitem v Pražském kulinářském institutu je grilování. Do dvou dnů od vypsání jsou plné i kurzy masa, těstovin, omáček a pečení. Rekordmanka tu vařila už celkem v padesáti kurzech. I když se to může zdát překvapivé, na kurzu vaření potkáte většinou muže.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Šéfkuchař Zdeněk Marcín vede v Pražském kulinářském institutu kurzy grilování.

Článek

„Ze 70 procent k nám chodí na grilování muži. Zvláště pokud jde o masa a asijskou kuchyni. Na pečení spíš ženy a na italské pasty a omáčky je to tak půl na půl. Většinou se kurzů účastní spíš lidé, kteří mají vaření jako hobby, a také majitelé restaurací. Kupodivu ne kuchaři, jedině pokud je k tomu přesvědčí jejich šéfové,“ říká Tomáš Stehlík, který spolu se Zdeňkem Marcínem vede kurz grilování.

Takový kurz trvá většinou od 16 do 21 hodin. Připravuje se celkem pět pokrmů. „V portfoliu máme dohromady snad 250 kurzů. Vypisujeme je většinou ve čtvrtek, a v pátek už bývají beznadějně plné. Hodně se kupují jako dárky nebo firemní zážitkové akce. Ale máme tu i nadšence, kteří se k nám stále dokola vracejí,“ popisuje popularitu kurzů šéf Pražského kulinářského institutu (PRAKUL) Roman Vaněk.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Mnozí se na kurzy prý pravidelně vracejí.

Lektor kurzu Stehlík ho doplňuje: „Chodí k nám jedna starší paní, která je už v důchodu. Rozhodně je naším nejnadšenějším žákem, protože navštívila už padesát kurzů. Šetří si, přivydělává na brigádách a pak chodí k nám.“ Kulinářské kurzy podle délky a zaměření vyjdou buď na 3700, nebo 4400 korun.

Rady a tipy

„Lidé se tu dozvědí nejen recepty, ale i spoustu rad a tipů, které jim ulehčí vaření a díky kterým budou jídla zaručeně lépe chutnat a podstatně lépe vypadat. Přitom nejde o žádná kouzla, jen stačí, když jim poradíme a popostrčíme je. Snad každý se tu během chvíle naučí krájet a dozví se, jak správně zpracovávat úplně základní suroviny a koření, které mají denně v ruce,“ říká šéfkuchař Zdeněk Marcín, lektor grilování. Jeho žáci mu už po první hodině kurzu dávají údajně za pravdu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Drahé potraviny zahánějí Čechy k plotnám

Aby ušetřili, přestávají lidé v Česku chodit na jídlo do restaurací a fastfoodů a stále více vaří doma. Polovina z nich si nosí oběd i do zaměstnání, potvrdil...

Výběr článků

Načítám