Hlavní obsah

Kilogram nejdražších chilli papriček světa vyjde na 600 tisíc korun

Novinky, and

Nikdy byste neměli soudit chilli papričku podle její velikosti. Zvláště když se mluví o ceně. Odrůda Aji Charapita se dorůstá sotva velikosti hrášku, avšak její cena ji značně přerůstá. Jeden kilogram této ostré záležitosti vás vyjde na 25 000 amerických dolarů, tedy přes 600 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Paprička Aji Charapita

Článek

Odrůda Aji Charapita, známá jako divoká paprika, pochází ze severní oblasti Peru a v poslední době začíná být pěstována i pro komerční využití. Čerstvá paprička Aji Charapita má silnou ovocnou příchuť a omáčkám dodává tropický nádech. Používá se nicméně spíš v sušené formě jako koření k běžným pokrmům.

Ačkoli je tato paprička v západních zemích poměrně neznámá, je velmi žádanou surovinou mezi chilli znalci a šéfkuchaři pětihvězdičkových restaurací.

Matka chilli papriček

Získat i malé množství papriček je obtížný úkol z několika prostých důvodů. Je velmi těžké získat papričky kdekoliv jinde mimo Peru, pokud si nejste ochotni objednat semínka přes internet a sami si papričky vypěstovat. I kdybyste však nějaké prodejce semen našli, paprička vás popálí nejen na jazyku. Spáli i vaši peněženku.

Aji Charapita, přezdívaná „matka chilli papriček“ je nejdražší chilli papričkou na světě a také jedním z nejdražších koření společně s vanilkou či šafránem.

Podle Scovilleho stupnice pálivosti má paprička mezi 30 000 a 50 000 jednotkami pálivosti (SHU). To je sice hodně - přibližně 10krát více než omáčka Tabasco či 20krát více než paprička jalapeño, ale v porovnání s habanero papričkami bledne závistí. Ty jsou pro srovnání zhruba pětkrát pálivější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám