Hlavní obsah

Kariéra spuštěná sázkou mu změnila život

Novinky, mcm

Svým kolegům mohl Australan Destin Sparks dlouho jen závidět. Zatímco se nudil v brisbanském obchodě s fotoaparáty, oni trávili víkendy focením všeho možného a přes týden si porovnávali, kdo má lepší fotky. Jenže to se mělo změnit...

Foto: www.destinsparks.com

Destin Sparks

Článek

Míra Sparksovy trpělivosti přetekla, když jeden z jeho kolegů udělal fotku, která vyvolala velkou pozornost na Facebooku. Uřekl se, že on by to dokázal také a lépe – a známý se s ním hned vsadil, že to by tedy nedovedl. A zdálo se, že první fotka Sparksovi úspěch nepřinese.

„Zpočátku se mi moc nevedlo. Moc se na ni neklikalo. Zaujala až po měsíci a pak všechno začalo dávat smysl,“ vzpomínal Australan podle webu news.com.au. Od té doby se jeho hobby stalo zaměstnáním na plný úvazek, díky němuž Sparks cestuje do odlehlých a krásných míst, jako jsou Whitsundays v Tasmánii na jihu Austrálie nebo hory na Novém Zélandu.

Pomocí webu prodává své fotografie po celém světě, a také vede kurzy pro amatérské fotografy. Přiznává ale, že v tom sehrálo svou roli i jeho okolí: „Nikdy jsem si moc nevěřil. Přátelé a rodina mne do toho tlačili.“

Přednost dává krajině

Nefotí děti ani zvířata – jeho pozornost vyvolává hlavně krajina. „Zkoušel jsem portréty a tak, ale neměl jsem to moc rád. Můžete udělat dokonalou fotku. Jenže lidem se ani pak nelíbí, jak vypadají,“ vysvětlil své zaměření.

Pobyt v přírodě považuje za nejkrásnější část své práce. Zvlášť miluje výpravy do Lamingtonského národního parku v australském Queenslandu, kde lze najít asi pět stovek vodopádů, nebo do hor na Novém Zélandu zářících podzimními barvami.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Mám sklon dělat většinu velkých rozhodnutí sám. Zjistil jsem, že nejlepší cestou je učit se z vlastních chyb a podobných věcí,“ řekl. Fotí převážně na aparát z roku 1992, kdy byl digitál ještě vzdálenou budoucností. Nepoužívá počítačové programy ani filtry – dává prý přednost „autentickému“ pocitu. Na některé jeho snímky se můžete podívat zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám