Hlavní obsah

Ivan Mládek se setkal s autory metalového Jožina z Bažin

Novinky, Jakub Kynčl

Zní to jako bizarní setkání, přesto se uskutečnilo a navíc ve velmi uvolněné atmosféře. Hudebník a bavič Ivan Mládek pozval do Dobřichovic na návštěvu duo Kiese Music, které stojí za překvapivě úspěšným metalovým remakem Jožina z Bažin. Ač už to jsou bezmála dva roky, co svůj song vydali, jen za uplynulé tři týdny si video přehrálo zhruba 200 000 lidí. A není divu, že většina diváků byla z České republiky.

Foto: Novinky

Ivan Mládek s německými metalisty Bernym a Martinem

Článek

Bylo to setkání různých generací, hudebních žánrů i oděvních stylů. Přesto však bratry Bernyho a Martina s Ivanem Mládkem spojuje láska k hudbě.

„Tak jste si z nás nedělal srandu! Báli jsme se, že na sraz nepřijdete a budeme v Praze za blbce. Stále se nám nechce věřit, že se máme setkat s panem Mládkem,“ řekl mi starší z bratrů, sedmadvacetiletý Berny. A nikdo si z nich srandu nedělal. Když totiž Ivan Mládek zaslechl, že metalové duo míří do Prahy, pozvání na příjemné posezení do jeho domovského městečka na sebe nenechalo čekat.

Jožin z bažin (METAL Cover)

„My jsme opravdu netušili, co zpíváme. Text jsme si přepsali do jakéhosi fonetického německého přepisu a pak jsme se to jen snažili zazpívat a nezlomit si u toho jazyk. Někdy úspěšněji, jindy méně. Tu písničku známe odmala. Když jsme dostali první počítač, tak nás internet poměrně rychle zavedl k velmi kuriózním videím a tohle bylo jedno z nich. Když jsme na něj znovu narazili před dvěma lety, řekli jsme si, že bychom ho měli předělat do metalu. Pravda, ten večer jsme trochu víc pili, což naše myšlenkové pochody možná docela vysvětluje,“ smál se čtyřiadvacetiletý Martin ve vlaku z Prahy do Dobřichovic.

Právě on stojí komplet za hudebním provedením a vyššími tóninami zpěvu, zatímco jeho starší bratr se stará o hlubší vokály a video.

Foto: Novinky

Tetování ukazuje, že k sobě mají bratři blízko.

Dvojice chlapíků z Norimberku budila ve vlaku na první pohled respekt. Výstřední oblečení, potetovaná těla a šátky chabě kryjící nepřehlédnutelné vlasové výstřelky. Málokdo by do německých hochů řekl, že mladší z nich pracuje jako vychovatel v mateřské školce a druhý na radnici jako pobočník starostky. Zdání někdy klame.

Výjimečný vztah obou bratrů však naznačovala už tetování staršího z nich. Na pravém předloktí měl svou podobiznu, na levém pak podobiznu svého bratra a nápis: „Nikdo nás nemůže rozdělit.“ Inu, někdy to zdání klame i trochu více.

Úvod z Chorvatska? Super nápad

Setkání v Mládkově oblíbené hospůdce se linulo od prvních chvil v přátelském duchu. „Pijou kluci pivo, že jo?“ byla Mládkova první otázka hned po vzájemném představení. Přikývnutí hlavy ho evidentně uklidnilo. „Bezva, mají tu totiž skvělou tankovou Plzeň,“ nastínil, jakým směrem se bude celý večer ubírat.

Když se pak všestranný umělec rozpovídal ve francouzštině o historii samotné skladby a různých vystoupení jeho bandu po Evropě, Berny a Martin připomínali dvojici poslušných školáků, kteří na něj pohlíželi jako na svatý obrázek.

„Mrzí nás, že jsme nemohli být u toho, když jste ten náš výtvor viděl úplně poprvé. Jaká byla vlastně vaše reakce? Nebyl jste naštvaný?“ byla první otázka, kterou měli němečtí metalisté zformovanou už před svým příjezdem do Prahy. Odpovědí bylo Mládkovo upřímné pobavení.

Foto: Novinky

Mládkův rodinný přítel posloužil nejen jako překladatel, ale chvílemi i jako vyprávěč.

„Vůbec, já se u toho mohl smíchy potrhat. Parodií a verzí Jožina z Bažin je mnoho, ale tahle je vážně povedená. Beru to jako reklamu té mé písničce. A navíc se vám ten úvod natočený v Chorvatsku vážně povedl, to byl super nápad,“ pochválil dvojici Mládek.

To nejlepší však mělo ještě přijít, když Ivan Mládek po několika rundách pozval metalové hochy do svého domu. „Fakt nás bere k sobě? Bezva! Máme pro něj překvapení. Pro příležitost dnešního setkání jsme totiž připravili druhý re-make jedné z jeho skladeb, speciálně pro něj. Slyšely ho zatím jen naše přítelkyně, nikdo jiný,“ řekl Berny a v ten moment už bylo jasné, že nejzábavnější moment večera je na dohled.

Sklidili potlesk

Po příchodu domů, uvítání od usměvavé paní Mládkové a dvojice velikostně diametrálně odlišných psů, se duo nezvládalo vynadívat na všudypřítomné hudební nástroje a také Mládkovu sochu v nadživotní velikosti, kterou dostal od svých kolegů k šedesátinám.

Za průběžného pití toho nejlepšího, co dává světu Plzeň a Vizovice, nadešel moment s velkým M. Z tašky se vynořilo CD, na kterém byla vyjma metalového Jožina z Bažin i ona speciální skladba. Až do poslední chvíle však bratská dvojice působící i pod názvem Berny & Kiese tajila, jakou skladbu si vzala na paškál tentokrát.

„Lindaa, ha Lindaaa ha Lindaa!“ zadunělo v jakémsi rammsteinovsko-folkovém duchu z reproduktorů přehrávače a bylo jasno. Za uši dostala po Jožinovi z Bažin další legendární skladba - Linda. A Ivana Mládka viditelně pobavila.

Zatímco v první polovině skladby se hoši snažili opět co nejpřesněji napodobit český text, v druhé polovině pak bratři přitvrdili a rozhodli se ji otextovat v němčině. A o čem „zpívali“? O tom, že zase nemají nejmenší ponětí o tom, co zpívají. Za tento originální dárek odměnil Mládek německé metalisty potleskem a několika CDčky, aby prý mohli trénovat jeho hity i nadále. A pokud jste dočetli až sem, můžete se nyní odměnit předělanou verzí skladby Linda, kterou nikde jinde neuslyšíte.

Berny & Kiese - Linda Video: Berny & Kiese

A není to naposled, co o sobě dávají Berny & Kiese vědět. Na spadnutí je totiž další hitová předělávka, do které se norimberští bratři pustili.

Právě natáčením záběrů pro klip totiž oba trávili druhý víkendový den v Praze, před odjezdem zpět do své vlasti. A není kdovíjakým tajemstvím, že v brzké době se může těšit na krutý zásah do svého repertoáru Daniel Landa. Hudba ke skladbě, kterou budou všichni brzy znát jako „Jóó Uliče“, je totiž hotová. Nyní je ve fázi tvorby už jen videoklip. A pokud Martin s Bernym použijí i nějaké záběry z velmi veselé noční cesty vlakem zpět do Prahy, máme se všichni nač těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám