Hlavní obsah

Hodinky se zpívajícím ptáčkem jsou působivým připomenutím historie

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Švýcarská hodinářská manufaktura Jaquet Droz má ve své kolekci kousek, který propojuje 18. století s 21. Jmenuje se Charming Bird, v překladu třeba Okouzlující ptáček, a připomíná počátky firmy.

Jacquet Droz Charming BirdVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Pro vysvětlení, proč je ptáček v hodinkách tak historicky významný, je potřeba vrátit se do 18. století, kdy Pierre Jaquet-Droz, po němž je firma pojmenovaná, ohromoval téměř celý svět. A to nejenom svými hodinkami a hodinami, ale především mechanickými hračkami – automatony.

Ty byly tak propracované, že například The Writer (Spisovatel), což byl mechanický chlapec, který psal na papír inkoustem, je některými považován za nejstarší příklad počítače. Měl totiž vyměnitelné štítky, které určovaly, co napíše.

Foto: Profimedia.cz

Automaton The Writer, mechanický chlapec, který píše na papír

Kromě toho se svými syny produkoval i zpívající ptáčky a právě jednoho takového dnes najdeme v hodinkách Jaquet Droz.

Poprvé firma model Charming Bird představila na basilejském veletrhu v roce 2013 při příležitosti 275. výročí založení manufaktury. Vývoj ale ještě nějakou dobu trval a do produkce se tak hodinky dostaly až loni.

Tomu, že si hodináři dali na čas, se nelze divit. Vždyť výroba jednoho kusu trvá celý měsíc. Proto jsme v redakci neváhali, když se jeden kousek před časem na pouhý den objevil v Praze, a vydali jsme se na něj podívat.

Na první pohled zaujme velikost hodinek. Průměr pouzdra 47 milimetrů už dnes rozhodně nešokuje, ale hodinky i tak působí velkým dojmem, alespoň tedy na průměrně vzrostlém zápěstí. Je to tedy impozantní kousek, ale co si budeme říkat, tohle nejsou hodinky na denní nošení, takže nějakou praktičnost není potřeba řešit.

Foto: Jacquet Droz

Ptáček je propracovaný do těch nejmenších detailů

Malý ciferník je umístěn v horní části hodinek, jak už jsme ostatně u Jaquet Droz zvyklí, takže krásně vynikne kopule, v níž je umístěný ptáček. Ten se rozhýbe a začne zpívat po zmáčknutí tlačítka, napřed je ale potřeba mechanismus natáhnout. Jde to ručně, ale protože pro plné natažení je nutných asi 80 otáček, existuje mechanický pomocník, jak je vidět ve videu.

Přemýšlíte, jak ptáček pomůže se zjištěním času nebo jakou funkci vlastně má? Zbytečně si lámete hlavu. Praktickou funkci nemá, je tam čistě pro zábavu. Ostatně i zpívající ptáčci Pierra Jaquet-Droze vznikli čistě pro potěšení a jako ukázka technického umu. Navázat na historii se tedy současným hodinářům podařilo skvěle.

Model na videu je z bílého zlata a vznikne v limitované edici 28 kusů. Cena přesahuje 10 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám