Hlavní obsah

Francouz chce jako první člověk s protézou na noze přeplout v závodě Atlantik

Pirát s dřevěnou nohou? Jemu to je málo. Vybaven nejmodernější protézou nohy a prodchnut svým dávným dětský snem se Francouz Fabrice Payen zúčastní jachtařského závodu Route du Rhum, aby předvedl, co je možno i s handicapem dokázat, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedělám to proto, abych zvítězil, opakuje majitel trimaránu Team Vent Debout, který se rozhodl pustit se do tak odvážného projektu. Ale i bez medaile bude překonání Atlantiku se supermoderní protézou nohy premiérou v dějinách tohoto závodu, který odstartuje 4. listopadu.

Devětačtyřicetiletý nadšenec pro plachetnice, který získával své první zkušenosti u Saint-Malo v Bretani na severozápadě Francie, se plavil po boku Érica Tabarlyho a ve Středozemním moři trávil deset měsíců v roce.

V roce 2012 mu změnila život nehoda na motorce v Rádžastánu v Indii. „Vrazil do nás automobil. Jel jsem se svou přítelkyní. Kolem dokola bylo pusto a prázdno. Řidič automobilu ujel,” říká Fabrice Payen. Následovaly čtyři roky utrpení, kdy nemohl ohnout nohu, několik operací a nakonec se v roce 2016 rozhodl pro amputaci, která byla jediným řešením, jak dosáhnout opět pohyblivosti.

Díky fondům na odškodnění obětí trestného činu mohl získat hermetickou protézu vybavenou snímači, mikroprocesory, měřidlem rychlosti a programováním pomocí chytrého telefonu, aby mohl běžet nebo jet na kole. Tato „hračka” stála 100 tisíc eur (asi 2,6 miliónu korun).

Návrat nebyl snadný

„Když jsem přišel do klubu handicapovaných, všiml jsem si, jak je složité znovu se začlenit do společnosti a profesionálního života,” připouští tento námořník, který vystudoval filozofii. Fabrice Payen, který byl kapitánem a velitelem obchodního loďstva, musel odejít kvůli „neschopnosti”.

Po několika rozčarováních se rozhodl vybudovat si svou profesionální aktivitu. Stal se jí projekt Route du Rhum, pověstný závod plachetnic s jednočlennou posádkou, o němž snil od útlého věku.

„Mým cílem je vyslat poselství naděje a dokázat, že je takový projekt možný bez ohledu na handicap,” zdůrazňuje rodák ze Saint-Malo. Zastupuje sdružení Premiers de Cordée, které rozvíjí sport u hospitalizovaných dětí, a sdružení APF France Handicap.

Úpravy na palubě a náhradní protéza

U kormidla svého trimaránu dlouhého 15 metrů sportovec připouští, že má více problémů než jeho konkurenti. „Nepohybuji se tak rychle a mám menší sílu, protože nemám takovou stabilitu,” říká.

Na palubě se provedlo několik úprav, aby se mohl snadněji přemísťovat. „Nebylo jich však více než pro jiného kapitána,” upřesňuje Jérôme Solem, který mu pomáhá s přípravou a který věří, že se Payenovi podaří Atlantik překonat.

Během plavby si Fabrice musí dávat pozor na svou amputovanou nohu. „Určitě zhubnu, takže spojení protézy může být volnější,” říká. S sebou si poveze pro případ potřeby i náhradní protézu.

„Pro Fabrice platí stejná pravidla jako pro ostatní,” vysvětluje lékař závodu Damien Rousseau a upřesňuje, že u plachtění se používá především horní část těla. „Je to rozumný podnik pro toho, kdo byl námořníkem a léta se plavil,” podotýká Mathieu Sarrot, který závod organizuje.

Několik dní před startem chce Fabrice meditovat a soustředit se na sebe a svou rodinu. Jeho družka Anne-Laure Patyová jej bude čekat na Guadeloupe s jejich tříměsíční dcerkou Mathée od 20. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám