Hlavní obsah

Dobrodruhovi, jenž se potopil i k Titaniku, se podařil husarský kousek

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý kousek se povedl americkému dobrodruhovi Victoru Vescovovi. Jako první člověk na světě se dokázal ponořit do nejhlubších míst všech pěti oceánů. Jako poslední do sbírky přidal 53letý muž na konci srpna nejhlubší místo v Severním ledovém oceánu.

Foto: Rick Cruz/PDN, Reuters

Victor Vescovo před svojí ponorkou

Článek

Cílem finančníka, jenž má za sebou už takzvaný „cestovatelský grandslam”, tedy zdolání nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů, a navíc návštěvu obou pólů, bylo tentokrát místo stoupání do výšky sestupování do hlubin.

Vescovo se v prosinci loňského roku rozhodl ve své 12tunové ponorce navštívit všech pět nejhlubších míst ve světových oceánech. Jako první dosáhl dna Portorického příkopu, nejhlubšího místa Atlantského oceánu.

Myslím si, že člověk na světě nemá být jen tak pro svoje pohodlí a zábavu.
Victor Vescovo

V dalších deseti měsících postupně následovaly ponory do dalších hlubin, mimo jiné také na dno Mariánského příkopu, kde se mohl radovat z dosažení nejhlubšího ponoru, který se kdy povedl. Radost podmořského badatele, který při ponoru objevil také čtyři nové podmořské živočichy, však kalilo zjištění, že se plastový odpad nevyhnul ani nejhlubšímu místu na planetě. Dno příkopu pokrývají sáčky, obaly od cukrovinek a další plasty.

Foto: Reuters

Viktor Vescovo (druhý zleva) se svým týmem

Kromě nejhlubších míst v oceánech navštívil Vescovo také vrak Titaniku. V červenci se potopil k místu více než sto let staré tragédie a pořídil unikátní záběry, které odhalily špatný stav vraku lodi.

Chystá se dokument

Od 24. srpna se může dobrodruh pyšnit také úspěšným zdoláním všech nejhlubších míst oceánů. Posledním oceánem, který odolával, se stal ten nejmenší, tedy Severní ledový s nejhlubším místem 5550 metrů pod hladinou.

„Myslím si, že člověk na světě nemá být jen tak pro svoje pohodlí a zábavu. Měl by dělat něco prospěšného. Náš tým objevil přibližně 40 nových živočišných druhů a prozkoumal dno oceánů o rozloze, která se rovná přibližně velikosti Itálie,” říká Vescovo, jenž by rád přiblížil expedici veřejnosti v televizním dokumentu. Námořní důstojník ve výslužbě (od roku 2013) má ve sbírce kromě zkušeností z návštěvy více než stovky zemí také univerzitní diplomy ze Stanfordovy univerzity a Harvardu.

A protože dobrodruh nemá nikdy dost, vytyčil si Američan další cíl. Tentokrát by rád opustil Zemi a vydal se objevovat krásy vesmíru. Prozatím však hledá někoho, kdo by mu pomohl jeho další cíl realizovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nové záběry Titaniku odhalily jeho rozklad

Výprava, kterou vede výzkumník Victor Vescovo, zveřejnila nové záběry legendárního vraku zaoceánské lodi Titanic. Průzkumníci strávili u vraku ležícího...

Výběr článků

Načítám