Hlavní obsah

Díky své práci zná světové monumenty lépe než kdokoliv jiný

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thorsten Mowes má zajímavou práci. Je expertem na čištění kulturních památek. Jeho bezmála 25letá kariéra tak spočívá v tom, že je v bezprostředním kontaktu se světoznámými stavbami, které může při své práci sledovat z úplně jiného úhlu než běžní lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky svému povolání vidí Thorsten Mowes ikonické monumenty z bezprostřední blízkostiVideo: Caters News, AP

 
Článek

Zakázky, které Mowes plnil, čítaly například čištění známého londýnského ruského kola London Eye či sochy Krista Spasitele, kterou budeme pravidelně vídat během olympijských her v brazilském Rio de Janeiru.

Výčet míst, kde pracoval, je však samozřejmě daleko obsáhlejší a obdivuhodnější. V poněkud kaskadérských podmínkách třeba čistil i známou americkou sochu čtyř tváří prezidentů vytesaných do skály - Mount Rushmore. A čistil kupříkladu i Zakázané město v Číně. Celkově pracoval na čištění více než 80 kulturních objektů po celém světě.

„Je to fascinující práce. Není to nic automatického, protože musíte vždy hodně přemýšlet a ke každému projektu přistupovat úplně jinak. Dělám to již 24 let. Začalo to jen jako malý projekt v Německu. Ukázalo se to však být jako dobrý nápad, a tak expandoval dále,” uvedl Mowes, který pracuje pro čistící firmu Karcher.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám