Hlavní obsah

Čínské pivovary vaří pivo podle receptu starého 5000 let

Čína je domovem jedné z nejstarších civilizací, takže se k ní hodí i to, že je rovněž domovem starověkého piva. Nikdo ale nevěděl, jak se toto starověké pivo vařilo, a to až do roku 2015, kdy tým archeologů ze Stanfordské univerzity vypracoval studii o primitivním pivovaru objeveném v neolitickém sídle v Číně. Teď je možné pivo uvařené dle původního receptu i ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pivovar starý 5000 let je nejstarším důkazem výroby piva z ječmene a prosa v zemi, píše CNN. Inspirovány nálezy vědců se pak dva místní pivovary – Jing-A Brewing v Pekingu a Moonzen Brewery v Hongkongu – rozhodly ukázat modernímu světu starověkou chuť a znovu vytvořily původní recept na pivo.

Vše to začalo v roce 2006. Při průzkumu starověkého sídla Mi-ťia-ja blízko Si-anu v centrální Číně výzkumníci z archeologického institutu Shaanxi Provincial Institute of Archaeology nalezli podzemní jámy staré více než 5000 let. Dvě z nich obsahovaly soupravy keramických nádob, včetně otevřených hrnců, nálevek a džbánků s malými otvory. Zařízení a uspořádaní připomínalo primitivní minipivovar, ve kterém byly hrnčířské nádoby používány pro drcení, filtraci a fermentaci. „Lidé dnes používají stejné vybavení pro vaření piva,“ říká profesorka čínské archeologie na Stanfordské univerzitě Li Liou.

Používali i ječmen

Liou se věnovala výzkumu zbytků starého alkoholu na keramice od roku 2012. Jakmile se dozvěděla o sídle Mi-ťia-ja, začala se svým týmem analyzovat zdejší keramiku a doufala, že to vrhne více světla na její dřívější výzkumy.

Tyto keramické nádoby měly na vnitřní straně nažloutlé zbytky – což naznačovalo, že by to mohly být zbytky piva. Vědci ale byli schopni dokázat tuto teorii až podrobnější analýzou pod mikroskopem. Tým zjistil, že to jsou pozůstatky z ječmene, prosa, smldince, kořene vlasokvětu okurkového a slzovky obecné. Ječmen, i když je dnes běžný, byl jednou z nejvíce překvapivých ingrediencí, které byly identifikovány. „Tento nález přidal novou dimenzi, kterou jsme opravdu nečekali, protože jsme se domnívali, že ječmen přišel do Číny zhruba před 4000 lety,“ řekla Liou.

V březnu naleziště Mi-ťia-ja navštívili také zástupci obou pivovarů, aby se zde dozvěděli více o procesu výroby piva. „Okouzlila nás myšlenka opětovného vytvoření piva Mi-ťia-ja a zjištění, co lidé pili před 5000 lety,“ řekl spoluzakladatel pivovaru Jing-A Alex Acker.

Pivo bez chmele

Jak se ukázalo, skutečný proces fermentace se příliš nezměnil. Ale moderní pivo používá trochu odlišnou sadu hlavních ingrediencí – sladovnický ječmen, chmel, kvasnice a vodu. V době neolitu nebyl chmel a lidé používali jiné obilniny a škroby. Jiné byly také kvasnice a proces kvašení byl spontánnější. Právě kvasnice hrají obrovskou roli v chuti piva a jsou důvodem proč má německé pšeničné pivo jinou chuť než americké, upozornil Acker.

Acker označuje starověké pivo za kysele zemité. „Je to pivo bez chmele a jedinečný recept, kterému jsme chtěli zůstat věrní. Bez chmele a s těmito neobvyklými ingrediencemi získáváte škrobovou, zrnitou chuť a vůni s trochou kyselé chuti, téměř jako starobylé berlínské světlé pivo,“ dodal.

Pivovar Jing-A navařil 350 litrů starověkého piva, které je od konce dubna k dispozici v různých pekingských prodejnách pivovaru. Hongkongský Moonzen vaří 100 litrů a distribuovat ho bude ve svém pivovaru. Oba pivovary dodávají, že zisk z prodeje získá výzkumný institut Shaanxi Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám