Hlavní obsah

Častá výměna partnerek pomáhá muže chránit před rakovinou prostaty

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází skvělá zpráva pro casanovy z celého světa - sexuální laškování s větším množstvím žen pomáhá podle nové studie mužům vyhnout se zákeřné rakovině prostaty. Vědci z univerzity v kanadském Montrealu totiž přišli na to, že u mužů, kteří spali během svého života s více než 20 ženami, je riziko onemocnění tímto druhem rakoviny o 28 procent nižší.

Foto: Profimedia.cz

Playboyové, casanovové a donchuáni mohou být o něco klidnější. Rakovina prostaty jim hrozí méně než spořádaným mužům.

Článek

Montrealská univerzita zveřejnila studii, ze které asi zatrne zejména těm, kteří vstoupili do svazku manželského se svou první sexuální partnerkou a chovají se v něm spořádaně. Ti mají totiž vyjma vyššího rizika rakoviny prostaty prý také o 19 procent větší pravděpodobnost, že u nich během života propukne jakákoliv agresivní forma rakoviny. Porovnáváni byli opět s muži, kteří měli alespoň 20 sexuálních partnerek.

Studie je ještě zajímavější v tom, že se podle kanadských vědců nevztahuje to samé na homosexuálně zaměřené muže. U nich naopak více než 20 sexuálních partnerů riziko rakoviny prostaty zdvojnásobuje a hrozbu vyvinutí agresivní formy rakoviny dokonce násobí pěti. Ti gayové, kteří měli jen jednoho sexuálního partnera, nejsou ohroženi ani více, ani méně.

Panici jsou pak podle kanadské studie ohroženi dvakrát více než sexuálně zkušení muži.

Sexuální choroby nehrají roli

Čísla vycházejí z velké studie, které se účastnilo 3208 mužů. Z nich bylo 1590 diagnostikováno s rakovinou prostaty mezi zářím 2005 a srpnem 2009. Zbylých 1618 se pak nacházelo v tzv. kontrolní skupině. Autoři výzkumu jim kladli otázky zaměřené na jejich životní styl a sexuální život.

„Je možné, že skutečnost, že měli více sexuálních partnerek, se odrazila ve vyšší frekvenci ejakulací. Její pozitivní efekt proti rakovině prostaty byl sledován už v několika obdobných studiích,” uvedla vedoucí výzkumu Marie-Elise Parentová, která dodala, že kdyby se snažila vysvětlit, proč něco obdobného neplatí i u homosexuálních vztahů, tak by pouze spekulovala.

Ze studie také vyplývá, že věk, ve kterém měli muži první sex, stejně tak jako počet sexuálně přenosných chorob během života nehrají v riziku rakoviny prostaty žádnou roli. Nejméně jednu sexuálně přenosnou chorobu mělo během života 12 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám