Hlavní obsah

Burger pekelného ohně není pro nezletilé. Doopravdy hoří

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představujete si pod pojmem „pálivý” ostrý kečup či omáčku tabasco? Pak si asi dost možná vůbec neumíte představit, jak asi chutná hamburger, který se nejspíše zapíše do Guinnessovy knihy rekordů. Ptáte se, zda to lze k něčemu přirovnat? Ale ano, pálí zhruba z poloviny tak, jako kdybyste si do pusy nastříkali pepřový sprej, který se využívá na obranu proti násilníkům.

Foto: Xtreme Smokehouse

Hellfire Burger v celé své kráse

Článek

Restaurace v maličkém americkém městě Washington ve státě Iowa servíruje svým zákazníkům hamburger tak pálivý, že musí před jeho konzumací podepsat prohlášení, že tak činí na vlastní nebezpečí a vzdávají se práva se v případě zdravotních obtíží soudit s restaurací. A k tomu všemu musí být plnoletí.

Šílená směs různých druhů chilli

Pokud vás zajímá, co může být na hamburgeru tak nebezpečně pálivé, že restaurace činí podobná opatření, prozradíme vám to. Už samotný plátek hovězího je totiž ochucený cayenskými papričkami a papričkami bhut jolokia, které byly ještě před pár lety nejpálivější na světě. Jenže aby to nebylo málo, tak je na burger přidáno i malé množství čistého extraktu kapsaicinu, což je právě látka, která v chilli pálí.

To však zřejmě nebylo pro tvůrce burgeru dostatečné, tak je v burgeru následně čalamáda z papriček jalapeño, serrano a habanero. Pro představu, obyčejný burger by byl pro většinu normálních lidí víceméně nepoživatelný už jen s touto čalamádou a nebylo by třeba ničeho jiného. Jenže vlastník restaurace Xtreme Smokehouse Loren Gingrich měl evidentně za to, že si musí ještě trochu přisadit. Vše tedy ještě zalil hellfire omáčkou.

Burger zapálí 

Výsledný burger je tak pálivý, že Gingrich požádal zástupce Guinnessovy knihy rekordů, aby pro něj vytvořili zcela novou kategorii. Jídlo by mělo mít kolem jednoho miliónu Scovilleho jednotek, což je zhruba tak 200krát až 400krát vyšší pálivost, než kterou disponuje populární omáčka Tabasco. Není tak divu, že hosté musí být plnoletí, aby mohli s hamburgerem poměřit své síly.

Hellfire Burger přijde na 12 dolarů, tedy asi 290 Kč. Když si zákazník burger objedná, dostane k němu ochranné rukavice, brýle a dokument k podepsání. V něm se mimo jiné píše, že ho konzumace této hořlavé delikatesy může připravit o život. Nepřepsali jsme se - hořlavé. Gingrich totiž ještě při servírování polije burger trochou silného alkoholu, a když jej pokládá před zákazníka, zapálí jej. Vždyť to může být jeho poslední jídlo v životě, tak musí být aspoň servírované se vší krásou...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám