Hlavní obsah

Správci čínského majáku mají osamělou práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba třicet kilometrů od čínské Šanghaje se nachází malinkatý ostrůvek s majákem. Na místě důležitém pro navigaci lodí se střídá několik správců, kterým dělají společnost jen navigační přístroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O maják na čínském ostrůvku se starají čtyři správciVideo: Reuters

 
Článek

Na majáku na ostrově Ta-ťi-šan se střídají čtyři správci. Šéfuje jim 51letý Čch' Cchaj-ming, který loni na ostrůvku strávil 210 dní, uvedla agentura Reuters. Správcem majáku se stal v roce 1988 a na aktuálním stanovišti je od roku 1994.

Ostrov má rozlohu pouze 0,09 kilometru čtverečních, v okolí ale díky velmi rušnému přístavu v Šanghaji proplouvá velké množství lodí, jedná se proto o klíčové místo plné moderních navigačních technologií. Správci se starají především o to, aby přístroje správně fungovaly a v případě potřeby provádějí i běžné opravy.

Dříve se na ostrov vozily zásoby jednou měsíčně a Cchaj-ming vzpomíná, jak jednou na ostrov přijelo deset dělníků kvůli stavebním pracím. Zásobovací loď už ale nedorazila, protože v oblasti panoval silný vítr. Osazenstvo ostrova tak snědlo veškeré jídlo během pár dní. Teď už je situace výrazně lepší, maják je zásobován každý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám