Anders Cavallini a Hatem Alkhafaji z Dubaje se potkali během studií ve francouzském Štrasburku, kde je napadlo propojit každodenní činnost s vesmírným projektem.

Jejich nápad spočívá v pražení kávy pomocí tepla, jež na objekty působí při průletu atmosférou. Až 300 kilogramů kávových zrn by chtěli umístit do nádoby, která by měla být dopravena zhruba 200 kilometrů nad zemský povrch.

Oba muži uvádí, že při běžném pražení kávy se zrna dotýkají horkých povrchů pecí a mohou se tak snadno připálit. Při odstranění gravitace však tento problém mizí a podle strůjců nápadu bude káva pražena rovnoměrně. Zrna by měla být umístěna v tlakových nádobách a pražena 20 minut při teplotě zhruba 200 stupňů Celsia.

Jednání už proběhla

Výsledkem by měl být nápoj, jehož cena však bude po vzoru celého projektu rovněž astronomická. Nejlevnější šálek by měl stát okolo 200 dolarů (asi 4500 Kč).

Může se zdát, že celý nápad je spíš fantazií, oba muži však už potvrdili „námluvy” se soukromými vesmírnými společnostmi. Je tak skutečně možné, že se vesmírná káva zanedlouho objeví na pultech vybraných kaváren.

Může se vám hodit na Seznamu: