Hlavní obsah

První laboratorní biftek je na světě, ještě ale potřebuje vylepšit

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský startup Aleph Farms tento týden ukázal podle svého vyjádření první steak, který nepochází ze zvířete, ale z laboratoře. Zatím se však jedná jen o prototyp.

Foto: Aleph Farms

Biftek z laboratoře je prý zatím příliš tenký.

Článek

Již jsme psali například o společnosti Beyond Meat, která produkuje bezmasé burgery, které vypadají a chutnají jako opravdové hovězí. V jejím případě ale jde o náhražku masa na rostlinné bázi.

Steak od Aleph Farms je založen na jiném konceptu, je to totiž opravdové maso, na jehož výrobu byly použity buňky z živé krávy. V roce 2013 se takto podařilo vytvořit burger, doposud však nebylo představeno maso, jehož struktura a textura by odpovídala tomu, které si koupíte v řeznictví.

Po dvou letech od založení ale izraelská firma představila první použitelný produkt. Z fotografií je patrné, že se jedná jen o tenký plátek, chutnal ale prý jako normální hovězí.

„Když jsme ho připravovali, ta vůně byla úžasná, úplně stejná jako u běžného masa. Stejně jako maso byl trochu tuhý. Viděli jsme a cítili jsme v něm svalová vlákna, když jsme ho krájeli,“ popsal pro web Business Insider šéf a zakladatel firmy Didier Toubia.

Příprava laboratorního steaku.

Jeden tenký plátek „vyroste“ za dva až tři týdny a vyjde v přepočtu na 1150 korun, což prý vzhledem k tomu, že se jedná o prototyp, není vůbec přemrštěná cena. Toubia uvedl, že s komerční produkcí by cena výrazně klesla.

Sám šéf nadějného startupu ale přiznává, že chuť ještě rozhodně potřebuje vylepšit, stejně tak tloušťka steaku. I tak se ale podle něj jedná o výrazný úspěch. O něco podobného se snaží několik dalších společností, žádná ale zatím neuvedla laboratorní maso na trh. Zdá se, že nejdále jsou právě v Aleph Farms.

V tomto přístupu leckdo vidí budoucnost, i proto za těmito firmami stojí celá řada velkých investorů, kteří si nechtějí nechat ujít nadějnou příležitost. List The Guardian ale uvádí, že zatím není vůbec jasné, jestli bude mít laboratorní maso menší dopad na životní prostředí než produkce klasického hovězího, což je častý argument zastánců novátorského přístupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám