Hlavní obsah

Šampionát v loupání ústřic není jen o rychlosti

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži se ve středu konalo národní mistrovství v loupání ústřic a zúčastnili se ho ti nejlepší z celé Francie. V tradičním klání se nehodnotila jen rychlost otevírání ústřic, ale celková prezentace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šampionát v loupání ústřicVideo: Reuters

 
Článek

Cílem šampionátu, který se odehrával na lodi kotvící u břehu Seiny, je propagovat práci lidí, kteří se loupání ústřic věnují. Právě oni se totiž starají o to, aby se oblíbená delikatesa dostala k zákazníkům čerstvá a správně připravená.

V soutěži se objevili číšníci z restaurací a také zaměstnanci obchodů s mořskými plody. Někteří z nich podle agentury Reuters denně otevřou až 1200 ústřic.

Vítězem se stal James LeDuc z jihu země, který uspěl se svou mísou s ústřicemi, humry, slávkami a kraby. Rozhodčí kromě rychlosti brali v potaz také to, jak ústřice po otevření vypadaly a jak atraktivně celá mísa působila.

„Ústřice se jedí hlavně očima. Zákazník by měl toužit po tom, co je připravené na pěkném talíři,“ uvedl soutěžící Rabah Guechoud, který šampionát v minulosti vyhrál.

Agentura Reuters dodala, že mnoho podobně úzce zaměřených a starých řemesel má problémy zapojit mladé lidi, tato profese ale nikoliv. Vítěznému LeDucovi je totiž teprve 25 let, a nebyl zdaleka jediným účastníkem v této věkové kategorii. Porotkyně Sonia Bichetová dokonce uvedla, že byla nadšená, když viděla, kolik mladých lidí se letos zúčastnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám