Hlavní obsah

Lahev whisky se v aukci prodala za rekordních 35 milionů

Novinky, vps

Aukční síň Christie’s ve čtvrtek v Londýně vydražila lahev whisky značky Macallan z roku 1926 za 1,2 milionu liber, což je v přepočtu zhruba 35 milionů korun. Jedná se o první lahev whisky, která se dostala přes hranici jednoho milionu liber a především o nejdražší whisky prodanou ve veřejné aukci.

Foto: Christies (2x)

Tim Triptree drží lahev Macallanu 1926, kterou ručně maloval Michael Dillon.

Článek

Konkrétně se jednalo o whisky, která byla po 60letém zrání uvedena na trh v roce 1986 v počtu pouhých 40 lahví. Každá tehdy měla cenovku 20 tisíc liber, tedy asi 582 tisíc korun.

O design 12 lahví se postaral umělec Peter Blake, o dalších dvanáct Valerio Adami a jednu ručně maloval Michael Dillon. Ve čtvrtek vydražená rekordní lahev je právě tou jedinou, na níž pracoval Dillon.

„Výsledek aukce potvrzuje sílu trhu s whisky,“ uvedl v prohlášení Tim Triptree z Christie’s a dodal, že se jedná o „stěžejní moment“ pro whisky. Během čtvrteční aukce se navíc za vysoké částky prodalo vícero dalších vzácných lahví.

Maccalan 1926

Předchozí rekord držela lahev právě z této edice Macallanu, jednalo se o kus s designem Valeria Adamiho. Před měsícem se v Edinburghu vydražila v přepočtu za 24,6 milionu korun. [celá zpráva]

Trh s whisky je neustále na vzestupu, a to i v této kategorii starých a vzácných whisky. Vynikne to ve srovnání s aukcí lahve Macallan 1926 z roku 2007. Tehdy se prodala za 75 tisíc dolarů, což podle současného kurzu 1,7 milionu korun, tedy 20krát méně.

Palírny ale dávají do prodeje i nové edice velmi starých whisky, samozřejmě za odpovídající sumy. Opačný přístup zvolila destilérka Craigellachie, která svou 51letou single malt whisky do prodeje nedala. Místo toho ji rozdá fanouškům, aby měli příležitost ochutnat takto starou whisky, která většinou slouží spíše jako sběratelská komodita. [celá zpráva]

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám