Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec z Nigérie vytváří úchvatné hyperrealistické portréty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kareem Waris Olamilekan z nigerijského Lagosu vytváří portréty, které vypadají téměř totožně jako reálné fotografie. Svůj talent rozvíjí v jedné z nigerijských akademií a sní o tom, že jeho díla budou vystavována v prestižních muzeích po celém světě. Talentovaný umělec se v nedávné době setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého před početným publikem zvěčnil během pouhých dvou hodin.

Foto: Profimedia.cz

Kareem Waris Olamilekan zvěčnil i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Článek

Kareem začal s uměním v šesti letech. Když mu bylo osm, všiml si ho jeden ze zakladatelů akademie Ayowole Academy of Arts, který byl jeho talentem natolik uchvácen, že ho vzal ihned pod svá křídla.

„Udělalo mi to velkou radost. Řekl jsem o tom mámě a od dalšího dne už jsem akademii navštěvoval,“ vylíčil své umělecké začátky v rozhovoru pro BBC.

Inspiraci prý nachází všude kolem sebe. Ve svých obrazech často používá symboliku, které si nelze nevšimnout, například v díle s názvem Daily Bread (Denní chléb), na němž je vyobrazen upocený chlapec s lžící v puse.

„Pot symbolizuje tvrdou práci a lžíce jídlo. Lidé v mé společnosti jsou na tom špatně, mají málo a na jídlo se velmi nadřou,“ vysvětluje Kareem.

Setkal se s Macronem

Talentovaný umělec se začátkem července dokonce setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého před početným publikem zvěčnil. Jeho portrét kreslil podle předlohy a trvalo mu to pouhé dvě hodiny.

„Mám účet na Instagramu, kterého si někdo všiml a chtěl, abych francouzského prezidenta při příležitosti jeho návštěvy nakreslil. Byl jsem nervózní, ale bylo to prozatím to nejlepší, co jsem v životě dokázal,“ má jasno umělec.

Kareemův sen je stát se uznávaným umělcem, jehož díla budou vystavována v těch nejlepších muzeích po celém světě.

„Může to dotáhnout daleko. Dál, než si všichni myslíme. Říkáme mu, aby se nevnímal jako pouliční umělec, ale aby věřil, že může být slavný jako Michelangelo nebo da Vinci,“ řekl zakladatel akademie Ayowole Academy of Art Adeniyi Adewole.

Reklama

Výběr článků

Načítám