Hlavní obsah

V Anglii se vydražily 103 let staré tabulky čokolády

Aukční síň Eddisons CJM v úterý v anglickém městě v Scunthorpe ležícím v hrabství Severní Lincolnshire vydražila 103 let staré tabulky čokolády, které patřily válečnému hrdinovi z první světové války Richardu Bullimoreovi. Zachovalou pochutinu zakoupil společně s dalšími dochovanými předměty soukromý kupec z Británie za tři tisíce liber (téměř 90 tisíc korun), píše server metro.news.

Foto: Profimedia.cz

Z deseti tabulek čokolády se dochovalo devět.

Článek

Tabulky čokolády značky Cadbury, které byly nalezena v plechové krabičce, patřily vojákovi Richardu Bullimoreovi z britského řádového pěšího pluku Leicestershire Regiment.

Vojáci sloužící za první světové války ve Francii dostali čokoládu jako dárek k Vánocům, Bullimore však z deseti darovaných tabulek spořádal pouze jednu.

Foto: Profimedia.cz

Richard Bullimore.

„Samotná plechová krabička je vzácná, čokoláda uvnitř je pak něčím neskutečným,“ sběřil se serveru Mirror dražebník z Eddisons CJM Paul Cooper.

„Čokoláda ve skutečnosti vypadá velmi dobře, ale musím říct, že bych ji asi raději nezkoušel. A to i navzdory tomu, že odborníci tvrdí, že se čokoláda jen velmi zřídka zkazí natolik, aby byla nebezpečná,“ přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Kromě čokolády byl v dochované sbírce rovněž tabákový set, medaile či dopisy.

„Richard tehdy dostal také krabičku s cigaretami, tabákem a zápalkami. Většina z těchto věcí se rovněž dochovala. Chybí jenom tři cigarety,“ dodal.

Vydražená sbírka dále obsahovala medaile a dopisy a její cena se vyšplhala na tři tisíce dolarů (téměř 90 tisíc korun). Majitelem těchto předmětů se stal soukromý kupec z Velké Británie.

Richard Bullimore byl válečným hrdinou, jenž v době vojenské služby získal řadu medailí. Zemřel v roce 1946.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám