Hlavní obsah

Ve Francii se vydražily vzácné láhve žlutého vína za téměř sedm miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Francie se v sobotu 26. května vydražily tři vzácné láhve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za téměř sedm miliónů korun. Jedna láhev vyšla na 107 700 eur (asi 2,8 miliónu korun), druhá stála 76 250 eur (dva milióny korun) a třetí 73 200 eur (1,9 miliónu korun).

Foto: Reuters

Jedna z láhví, které byly v sobotu vydraženy za závratnou sumu.

Článek

„Nemyslela jsem si, že by se láhve prodaly tak draze,“ sdělila podle agentury AFP dražební komisařka Brigitte Fénauxová. Před sedmi lety se při podobné dražbě jedna láhev Vin Jaune Jura stejného ročníku prodala v přepočtu za 1,5 miliónu korun.

Do prodeje šly patrně vůbec nejstarší dostupné láhve vína vůbec. Tyto jsou burgundského typu. Žluté víno vyrobil vinař Anatoile Vercel, žijící v letech 1725 až 1786 v obci Arbois, srdci vinařského regionu Jura. Jeho potomci uchovali láhve ve sklepě více než 200 let. Víno je z vinice vysázené za krále Ludvíka XV., ze které se sklízely hrozny za jeho nástupce Ludvíka XVI.

Foto: Reuters

Víno vyrobil vinař Anatoile Vercel, žijící v letech 1725 až 1786.

Ochutnávka stejného žlutého vína se konala za účasti 24 expertů v roce 1994 na zámku Château Pécauld v Arbois. Znalci ocenili jantarovou barvu vína s „příchutí ořechů, koření, kari, skořice, vanilky a sušeného ovoce“ a dali mu 9,4 z 10 bodů.

Vin Jaune se v oblasti Jura vyrábí tradiční technologií. Víno se po dokvašení přečerpá do sudů, které se zapečetí a zůstanou šest let uzavřené. Na povrchu vína se utvoří vrstva kvasinek, víno dostane acetaldehydovou chuť podobnou sherry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám