Hlavní obsah

Malé, ale kreativní. Na hodinářské akci se předvedly i malé značky

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno skončený veletrh hodinek a šperků Baselworld konající se ve švýcarské Basileji není jen o velkých a světoznámých značkách, na něž je upřena největší pozornost. Prezentují se na něm i malé nezávislé značky a taktéž nezávislí hodináři.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Vnější část výstaviště na Baselworldu.

Článek

Na Baselworldu letos bylo výrazně méně vystavovatelů, konkrétně 650 oproti loňským 1300, jak jsme již psali. I tak se ale bylo na co dívat, a to samozřejmě i mezi těmi méně známými producenty.

Vault

Mladá švýcarská značka Vault přišla s dalšími verzemi svého modelu V1 s hranatým pouzdrem. Zatímco minuty ukazuje standardní ručička, hodiny jsou zobrazovány pomocí rotačního disku. Ceny začínají na miliónu korun za verzi s ocelovým pouzdrem.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Vault V1

Andreas Strehler

Hodinářský veterán Andreas Strehler, který je často (a právem) označován za génia, pokračuje v hrátkách s tourbillonem. Tentokrát umístil jeho klec nad svůj modul pro konstantní popud. Skeletonizovaný číselník plně odhaluje strojek, jehož zpracování je mistrovské. Cena? V přepočtu kolem čtyř miliónů korun.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Andreas Strehler Tourbillon Remontoir D'Egalité

H. Moser & Cie

Švýcarská manufaktura vytvořila další verzi svého modelu Alp Watch, kterým paroduje chytré hodinky od Applu, s nimiž sdílí tvar pouzdra. Tentokrát do nich však umístila zároveň minutovou repetici a tourbillon, tedy dvě královské komplikace (pozn. redakce – komplikace je v hodinářství jakákoliv funkce hodinek nad rámec běžného ukazování času).

Foto: H. Moser & Cie

H. Moser & Cie s tourbillonem a minutovou repeticí.

Hodinky budou vznikat jen ve velmi omezeném množství a vzhledem k tomu, že číselník bude pokaždé jiný, se v podstatě jedná o unikátní kusy. Cena je stanovena na 292 švýcarských franků, tedy 6,2 miliónu korun. Odbíjení hodinek si můžete poslechnout ve videu.

Junghans

Bavorská značka letos uvedla edice hodinek k příležitosti stého výročí ikonické a architektonicky oceňované terasovité budovy, jež se nachází v areálu firmy ve městečku Schramberg. Verze modelu Chronoscope s pouzdrem z 18karátového zlata stojí přes 200 tisíc korun a na zadní části má vyobrazenu právě zmíněnou budovu.

Foto: Junghans

Limitovaná edice modelu Chronoscope.

Meistersinger

Německá firmička, která si udělala jméno jednoručkovými hodinkami, má nový model s měsíční fází. Měsíc oběhne Zemi za 29 dní, 12 hodin, 44 minut a 2,9 sekundy, což se u hodinek s měsíční fází často zaokrouhluje na 29,5 dne. Znamená to odchylku 8 hodin ročně, takže hodinky potřebují korekci. Meistersinger uvádí, že jeho model s označením Lunascope vyžaduje korekci až po 128 letech. Není to až tak neobvyklé, existují hodinky, u nichž je úprava potřeba i po delší době, Meistersinger oproti nim ale má výhodu v příznivé ceně 77 tisíc korun.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Meistersinger Lunascope.

Nord Zeitmaschine

Pod značkou Nord Zeitmaschine se skrývá švýcarský hodinář Daniel Nebel, který je známý svými velmi extravagantními kreacemi. U novinky s názvem Crossnroll je poměrně zdlouhavé vysvětlit princip zobrazování času, lépe k tomu poslouží ukázkové video. Cena tohoto modelu se pohybuje kolem půl miliónu korun a zajímavostí je, že Nebel dle svých slov vyrobí jen 20 až 25 hodinek ročně.

Czapek & Cie

Před pár lety oživená značka Czapek & Cie, která se loni oficiálně vrátila do Česka, v Basileji představila svůj první chronograf. Zatím jsou dostupné tři verze, jedna má smaltovaný číselník a zbylé dvě gilošovaný. Právě s kolekcí s gilošovanými číselníky značka v loňském roce zaznamenala velký úspěch, a tak není překvapením, že na něj navazuje. Cena je 24 tisíc švýcarských franků, tedy asi 512 tisíc korun bez daně.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Chronograf od Czapek & Cie.

Phenomen

Čerstvě vzniklá francouzská značka Phenomen na Baselworldu odhalila své vůbec první hodinky. Výtvor s názvem Axiom svým futuristickým vzhledem připomíná kousky slavnějších značek Urwerk nebo MB, při podrobnějším zkoumání je ale zřetelné, že se jedná o osobitý počin. Cena by se měla pohybovat kolem 1,5 miliónu korun.

Foto: Phenomen

Futuristický Phenomen Axiom.

Manufacture Royale

Manufacture Royale je značka, jež byla obnovena v roce 2010, její kořeny ale sahají až do roku 1770, kdy ji pomáhal zakládat slavný filozof Voltaire. Letos se tato švýcarská firma zaměřila především na rozšíření své kolekce Androgyne, která se nese ve steampunkovém duchu. Vzhled jistě každému nesedne a ceny začínající na půl miliónu korun taktéž, zpracování strojků je ale bezchybné.

Foto: Manufacture Royal

Hodinky z řady Androgyne od Manufacture Royal.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám