Hlavní obsah

Boty s komunikačním zařízením vám mohou zachránit život

Chytré boty, které jsou výsledkem spolupráce společností Intellinium a Sierra Wireless, dokáží zasílat i přijímat krátké zprávy ve stylu Morseovy abecedy. Inovativní technologie má podle vynálezců především zvýšit bezpečnost dělníků na hlučných a rizikových pracovištích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boty s komunikačním zařízením zvládají i tísňové voláníVideo: Reuters

 
Článek

„Na botě jsou dva senzory. Jeden na vnější straně, který můžete využít pro zaslání signálu za pomoci ruky, a jeden uvnitř, který můžete ovládat palcem na noze. To se může hodit například v situacích, kdy si zlomíte ruku,“ popisuje veškerá možná využití zakladatel a výkonný ředitel společnosti Intellinium Mathieu Destrian.

Klepnutím palce do vyztužené špičky se vytváří zprávy v podobě pomlček a teček, podobně jako je tomu u Morseovy abecedy. „Zpráva, kterou člověk pomocí senzorů pošle, je velmi jednoduchá. Mechanismus je založen na základech Morseovy abecedy. Baterie má však dlouhou výdrž. Zvládne běžet od jednoho do tří měsíců,“ svěřil se agentuře Reuters zástupce firmy Sierra Wireless Jean-Francois Pinson.

Zvládne i tísňové volání

Chytrá bota má však řadu dalších užitečných funkcí. „Pokud jste v bezvědomí nebo jste například někde uvězněni, bota zaznamená, že se delší dobu nehýbete a zkusí vás pomocí vibrace probrat. Když to nezabere, odešle zprávu vašim kolegům nebo vašemu zaměstnavateli,“ tvrdí Destrian.

Vynálezci jsou nyní v kontaktu s řadou společností z různých odvětví, které chytré boty u svých zaměstnanců testují.

Reklama

Výběr článků

Načítám