Hlavní obsah

Valentýn je za rohem. Jak ho přežít se ctí?

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká většina českých mužů má svátek svatého Valentýna za něco umělého a stále uznává jako svátek zamilovaných První máj. Jenže co dělat, pokud to tak nemá i vaše partnerka, kterou by ignorování 14. února ranilo? Buď to můžete vyřešit klasicky jednou růží, zajít si někam na dobré valentýnské menu, anebo si prostě doma otevřít láhev dobrého vína. Není to žádná věda.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste k Valentýnu jednou přistoupit trochu jinak. Místo kýčovitých dárečků to vezměte přes žaludek...

Článek

Pokud patříte k těm, kteří Valentýna slaví (nebo jsou nenápadně nuceni jej slavit), uzpůsobte si jej primárně tak, aby bavil hlavně vás. Prožívat tento svátek nijak významně nemusíte, ale gesto v podobě chutné a romantické večeře nenaštve žádnou ženu. Mnoho restaurací připravuje speciální zamilovaná menu, pro gurmány se tak může stát tento svátek alespoň záminkou dobře se najíst.

Inovativní Praha

V pražské restauraci Aromi chystají grilované langustýny s fenyklovým kompotem, šafránem a kalamáry a typický italský dezert Babà napoletana s jogurtovým sorbetem a citrónovým krémem.

V La Finestra in Cucina lákají citrónovým risottem s emulzí z uzeného kopru, kaviárem a smaženou ústřicí nebo grilovanou hovězí svíčkovou s humrem pošírovaným v olivovém oleji s dýňovým pyré, kapustovým listem a omáčkou bisque s proseccem.

Šikovný šéfkuchař restaurantu Le Grill Ondřej Koráb zvolil jako lákadla svého valentýnského menu králíka s pistáciemi a pečený telecí hřbet s lanýži. Dezert je pak až krásně valentýnsky prvoplánový. Jde o vanilkové srdce s jahodami, sušenými plátky růží a jahodovým sorbetem.

Foto: Le Grill

Sezónní suroviny a zamilovaný food styling - co víc může člověk na Valentýna chtít?

„Použil jsem sezónní suroviny, které si osobně vybírám. Jídlo se podle mě musí stejně jako láska vychutnat,” uvedl pro Novinky Koráb.

Sapík sází na humra

Do jiných vod zavítali v hotelu Hoffmeister. Sázejí na terinu z perličky s kaštany a smrži, kambalu s hráškovým pyré a v neposlední řadě také na hovězí flank steak s pohankovou kroketou. Sladká tečka je pak ve znaku jahodového tartaru.

Pokud ve vaší peněžence nemáte aktuálně prázdno a chcete svou lepší polovičku rozmazlit, osvědčenou sázkou na jistotu je mnohokrát oceněná restaurace Terasa U Zlaté studně. Zde si šéfkuchař Pavel Sapík přichystal osmichodové degustační menu, ve kterém nechybí kanadský humr se šafránovým rizotem či velšské jehněčí kotletky s batátovým pyré.

Foto: Terasa U Zlaté studně

Čokoládový ganache s čajovým srdcem earl grey, růžovými lístky a mučenkovým sorbetem

Nezaostávají ani jinde

Pokud to máte do Prahy daleko a do Brna blíže, můžete zkusit navštívit Popůvky u Brna, kde vládne designové restauraci Signature Pavel Veltruský. Ten sází především na moment překvapení. Hosté totiž nebudou dopředu vědět, jaké pokrmy jim přistanou na stole, budou znát pouze suroviny. Těmi budou podle majitele podniku Jiřího Lešikara ústřice, krab, jazýček z mořského ježka či bažant. Sladká tečka pak bude obsahovat nugát.

Nachystáni jsou i ve Velkých Karlovicích v podhůří Beskyd. Tam chystají na 14. února Valentýnskou noc v Cocktail baru hotelu Lanterna, kde barmani připravili speciálně pro tento večer tříchodové valentýnské drink menu. Milovníci gastronomických zážitků si mohou posedět v hotelové zážitkové restauraci Vyhlídka, která nabízí šestichodové menu snoubené s víny. V něm nechybí marinovaný losos, kachní prsa s kaštanovou omáčkou či květová špička z mladého býka.

Ani mrazivé Šumavě se dobré jídlo nevyhýbá. Potěšit svou polovičku něčím sladkým můžete v restauraci Nebespán v Kašperských Horách. Připraveno tu budou mít speciální menu dezertů pro zamilované, v němž najdete pět kousků z dílny tamní vyhlášené cukrářky Jany Ferenčíkové. Nejen dámy si tak budou moci dát medovník, makronku, pralinku, minipavlovu a creme brulée, které může doprovodit i domácí vaječný likér.

Foto: Nebespán Cafe

Taková makronka ještě nikdy nic nezkazila...

Můžete se zavřít doma

Pokud se vám nebude chtít na Valentýna nikam chodit, můžete také zůstat doma, uvařit nějakou ucházející večeři a k ní otevřít nějaké dobré víno. Jenže jaké?

„Nemusíme se nutně zaměřovat jen na růžová vína. Na druhou stranu rosé k Valentýnu patří. Jejich využití při domácí romantické večeři navíc nahrává fakt, že jsou často příjemně ovocná a dobře pitelná. Také se dobře snoubí s pokrmy, které nejsou příliš náročné na přípravu. Například lehké saláty, těstoviny či plody moře,'' radí František Coufal ze Svetemvina.cz.

„Pokud jde o lehká růžová vína, ideální teplota podávání je kolem 7 °C. To samé platí pro lehká bílá vína, u sektů je to pak o něco méně, kolem 5 °C. Rozhodně bych se nebál vyzkoušet i něco nového. Zajímavým zážitkem mohou být vína zatím méně známých vinařství, třeba řecké Kir-Yianni či vinařství Jul Plantaže z Černé Hory,” radí čtyřnásobný nejlepší someliér ČR Jakub Přibyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám