Hlavní obsah

Nejlepší sýr na světě pochází z Anglie, ochutnat ho však budete moct až v roce 2019

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulem nejlepšího sýru na světě se může pyšnit kraví sýr alpského typu s názvem Kern. Ocenění získal na každoroční soutěži s názvem World Cheese Awards, která se letos konala v Londýně. Vítězný sýr je dílem firmy Lynher Dairies z anglického hrabství Cornwall.

Foto: Profimedia.cz

Kern je dílem firmy Lynher Dairies z anglického hrabství Cornwall.

Článek

Přestože středně tvrdý cornwallský Kern typu gouda dorazil na trh teprve před dvěma lety, v soutěži porazil další tři tisíce sýrů z 34 zemí.

„Bylo to neuvěřitelné překvapení. Je to trofej trofejí. Všichni jsme byli úplně ohromeni. Je to velká odměna za tvrdou práci, kterou každý zaměstnanec mlékárny odvádí,“ řekla majitelka mlékárny Catherine Meadová.

Hodnotilo 230 porotců

Kern získal v konečném hodnocení 75 bodů z 80 možných. Na druhém místě se umístil se 69 body italský Blu Di Bufala.

Porotci hodnotili hned několik faktorů. U všech sýrů zkoumali kůru, barvu, strukturu, konzistenci a především chuť.

„Kern je po vizuální stránce fantastický, má výraznou tmavou kůru a kvalita mléka je u něj zcela evidentní. Jedná se o skvělý sýr, který bych uvítala na každém stole,“ řekla britskému listu Telegraph Cathy Strangeová, která byla jednou z 230 porotců.

K dispozici bude až v roce 2019

Zatímco do této doby mlékárna prodávala Kern pouze hrstce zájemců, nyní se s ohledem na prvenství v prestižní soutěži musí vypořádat s nebývalým zájmem.

Pokud byste tedy chtěli tento výjimečný sýr ochutnat, budete si muset počkat. Mlékárna kvůli velkému zájmu pozastavila individuální objednávky a s ohledem na to, že Kern zraje 16 měsíců, k dispozici bude až v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám