Hlavní obsah

V JAR mají církev pro pijáky, bohoslužba se koná v hospodě

Že nejde alkohol a víra k sobě? V Jihoafrické republice už to nějakou dobu neplatí. Biskup Tsietsi Makiti totiž před několika měsíci ve městě Evaton založil náboženské společenství s názvem Gabola, které sídlí v jedné z tamních hospod. Tam každou neděli probíhá bohoslužba, při níž se skupinka věřících společně oddává alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv byla netradiční církev ve čtvrti Orange Farm (asi 45 kilometrů od hlavního města Johannesburg) založena teprve před několika měsíci, může se pochlubit již 500 členy, napsal web odditycentral.com. Hned dvě tisícovky věřících se zde navíc nechaly pokřtít svým oblíbeným alkoholickým nápojem.

„Pokud pijete pivo, pokřtím vás pivem. Stejně to funguje s jakýmkoli jiným alkoholickým nápojem,“ vysvětlil biskup Makiti.

Gabola je podle zakladatele společenstvím pro všechny věřící, kterým nevyhovují klasické kostely, protože popíjení alkoholických nápojů zakazují.

„Je to místo pro lidi, kteří věří v boha a zároveň se nestydí za to, že jsou pijáci,“ řekl Makiti listu Daily Sun.

Název Gabola není vybrán náhodou. Slovo totiž v setswanštině (jednom z jedenácti oficiálních jazyků Jihoafrické republiky) znamená popíjení.

Bohoslužba se mnohdy protáhne do večera

Členové se každou neděli scházejí v jedné z tamních hospod, kde od 11 hodin dopoledne probíhá bohoslužba. Ta obvykle končí nejdříve ve tři hodiny odpoledne, mnohdy se prý však protáhne až do večera.

Při zahájení biskup Makiti obvykle položí svoji dlaň na vychlazenou plechovku od piva a nápoj požehná. Poté se posadí ke stolu, na němž leží velká láhev s whisky. Makiti si nechá nalít, napije se a teprve poté začne s kázáním.

Členství je prozatím jen pro muže

Majitel hospody Freddy Mathebula tvrdí, že od té doby, kdy komunita vznikla, se mnoho věcí obrátilo k lepšímu. „Od té doby, co společenství vzniklo, ve čtvrti výrazně klesla kriminalita. Všichni si to pochvalují,“ řekl serveru Odditycentral.com.

V této chvíli je společenství Gabola přístupné pouze mužům. Biskup Makiti tvrdí, že důvodem je nevhodné chování opilých mužů vůči ženám. Jeho cílem je však muže vzdělávat, a až budou připraveni, pozve na bohoslužby také ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám