Hlavní obsah

Bývalý somálský pirát se pokouší o nový začátek ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohamed Mahamoud začal v somálském regionu Puntland pracovat jako rybář už ve 13 letech. Nikdy netoužil opustit rodnou zemi, protože miluje moře. Pak jej ale souhra nepříznivých okolností zavedla ke skupině pirátů a tato cesta skončila až ve francouzském vězení. Na jaře byl Mahamoud propuštěn a nyní chce ve Francii „zrekonstruovat svůj život”, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Mahamoud

Článek

Vysoký a hubený muž s rozvážnými gesty pochází z rodiny rybářů. "Nikdy jsme nedělali nic jiného. Lovili jsme na udice nebo jsme chytali langusty do vrší," vysvětluje dobrou francouzštinou Mahamoud.

Všechno ale změnil konec roku 2004, kdy Puntland v důsledku zemětřesení v Indickém oceáně zasáhlo ničivé tsunami. "Byla to katastrofa. Přišli jsme o rodinný člun a změnilo se také moře. Zpřevracelo to mořské dno, takže poté už se nelovilo. Moře už nás neuživilo," říká 35letý Somálec.

V zemi rozvrácené od počátku 90. let občanskou válkou se zároveň rodilo povstání teroristické skupiny Šabáb, obyvatele také sužovaly zdravotní problémy plynoucí z nelegálně vyhazovaného toxického odpadu. Mladý Mohamed dlouho živořil až do chvíle, kdy přijal nabídku pirátského vůdce stát se členem jeho posádky.

Nestřílel, a tak přežil

Osudný moment pak nastal v dubnu roku 2009. Na moře jich tehdy vyrazilo pět. Lepší kořist se nenaskytla, a tak si piráti vyhlédli bretaňskou plachetnici, kterou následně i s kompletní posádkou doprovázeli k pobřeží. Dříve, než k němu dorazili, je ale zachytila loď francouzského námořnictva. Dva piráti byli při konfrontaci zabiti, Mahamoud a jeho zbývající druzi na vojáky nestříleli, a tak byli zatčeni a následně uvězněni ve Francii.

V říjnu roku 2013 vyústil soudní proces pro Mahamouda v devítiletý trest. V březnu byl ale propuštěn a ihned zažádal ve Francii o azyl. Žádost byla zamítnuta, avšak Mahamoud se proti rozhodnutí odvolal a nyní čeká na odpověď úřadů.

"Kdyby bylo Somálsko stabilní, vrátil bych se. Ale to bohužel není...Chtěl bych svůj život budovat tady ve Francii," řekl.

Prý je to poctivec

"Mohamed je inteligentní, uvážlivý člověk. Je to poctivec od kosti. Má právo na druhou šanci," říká umělec Simon Rochepeau, který z nevšedního příběhu Mahamouda a lidí kolem něj vytvořil komiks. Zanedlouho vyjde pod francouzským nakladatelstvím Futuropolis.

Bývalému rybáři z Afrického rohu pomáhá v cestě k novému začátku několik strážných andělů. Ještě před soudním procesem jej pod ochranná křídla přijala nevládní humanitární organizace Emmaüs. V rámci jejích aktivit doteď pracuje a vícero členů této komunity svědčilo během soudu v jeho prospěch.

Nejvýrazněji o Mahamouda pečuje Maryvonne Le Naourová z ekumenické humanitární organizace Cimade. Dynamická žena, která prožila úspěšnou kariéru v pojišťovnictví, společně se svým manželem bývalého piráta podporuje od začátku. Týden co týden za ním docházela i do vězení, aby jej naučila francouzštině.

"Maryvonne ja jako moje matka," usmívá se Mahamoud. Z dvacítky bývalých somálských pirátů souzených ve Francii byl dosud azyl udělen pouze jednomu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám