Hlavní obsah

Žitná se pokouší v Německu o velký návrat

Novinky, vpl

Žitná ztělesňuje cosi praněmeckého. Pálí se už přes 500 let - a téměř výhradně ve Spolkové republice a Rakousku, starorežná z Prostějova se řadí mezi několik málo výjimek. „Kdykoli mě přepadne splín, dám si panáka šnapsu,“ svěřil se legendární německý herec Heinz Erhardt, přičemž šnaps rovná se žitná. Zkrátka pálenka, jež nezdobí decentní diplomatické recepce, ale konzumuje se někde v rohu v hučící zaplněné hospodě.

Foto: Carmen Jaspersen/dpa, Profimedia.cz

Zakladatelé destilerky Nork – zleva: Johann Dallmeyer, Lars Galling a Ann-Katrin Dallmeyerová

Článek

Lidové, hutné, domorodé a národní pití, ale žádný celospolečenský hit. Nebo se snad blýská na lepší časy?

Po vlně ochucených piv a různých druhů ginu totiž dobývá žitná bary a specializované obchody s alkoholem u našich severních sousedů. Naplněna do nezaměnitelných lahví a zasílána s příběhy rodinných tradic a o palírnách, kde se celé věky cení řemeslo, na etiketách vzala v poslední době ztečí i supermarkety. Das Korn, Nork, Vollkorn nebo Berliner Brandstifter (Berlínský žhář) – tak se jmenují staronové a nové značky.

„Žitná si získala nezaslouženě pověst laciné a obyčejné kořalky pro fyzicky pracující – dělníky a zemědělce, bezmála jako něco neplnohodnotného. Mladí lidé tudíž i dnes dávají přednost vodce, ginu, koňaku nebo jinému zahraničnímu alkoholu,“ přiznává Peter Pilz ze Svazu německých palíren žitné.

Za kvalitu se platí

Johann Damllmeyer zažil jednoho dne v hospodě v Brémách šok. Popíjel lihovinu, aniž by tušil, že je to žitná – a chutnala mu. Zbytečně doplácí na svou pověst poněkud podřadného alkoholu, řekl si. A tak se rozhodl spolu se sestrou Ann Kathrin a přítelem Larsem Gallingem, jehož rodina, kam paměť sahá, pálila, věci změnit.

Loni uvedli na trh značku Nork. „Je jemnější, vychytanější – tak aby dokázala zaujmout i fajnšmekry,” prozrazuje Johann Dallmayer jen to nejzákladnější, protože cokoli podrobnějšího snese označení „obchodní tajemství“.

Vyplatilo se. „Zaměřili jsme se na mladé z měst, kteří si za kvalitu rádi připlatí. Dnes dodáváme do klubů, na diskotéky, na svatby,“ vypočítává.

Trojice se ujala skomírající rodinné palírny Gallingových v Scheesselu, malé obci mezi Hamburkem a Brémami, přestavěla ji a už letos v létě rozšiřovala výrobu.

Fajnůstky hlavně pro sběratele

Žitná se postarala o vzkříšení palírny Sasse v Schöppingenu. Není to tak dávno, kdy jí zvonil umíráček. Tehdy vsadil Rüdiger Sasse na spásný nápad: „Musíme vyrábět režnou jako opravdu kvalitní grappu.” A tak nápoj „odpočívá“ několik let v sudech. Stal se natolik žádaným, že si mohou říci od dvaceti eur (520 korun) za láhev až po 350 eur (9100 korun) za patnáctiletou Bordeaux-Finish. O ty druhé stojí především sběratelé.

Pro Korn (česky „zrno“) platil v některých oblastech Německa už od 18. století Reinheitsgebot (předpis čistoty), který stanovil, že v základu pro výrobu této pálenky musejí být alespoň dvě třetiny žita a zbytek ječmene. Celoříšskou působnost získal předpis v roce 1906. Už tehdy předci Rüdigera Sassa provozovali živnost.

Rüdiger nepochybuje o tom, že žitná má jedinečnou výhodu. „Může se vykouzlit jemná jako vodka nebo aromatická jako whisky,“ vysvětluje.

Přesto Peter Pilz nehovoří o vítězném tažení režné, ale jen o návratu. Loni Němci koupili 50 miliónů lahví, o osm procent víc než předloni. Před dvaceti lety však toto číslo činilo víc než dvakrát tolik – 120 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám