Hlavní obsah

V Brně jezdí Kološkopek, hospoda kombinující tramvaj a kolo

V centru Brna se stala novou atrakcí pojízdná hospoda, která má podobu staré dřevěné tramvaje kombinované se šlapacími koly. Její návštěvníci si při dvouhodinové jízdě dopřávají pivo a zároveň šlapou, čímž pohání vůz k jízdě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pojízdná šlapací hospoda nazvaná Kološkopek jezdí od letoška centrem Brna.

Článek

Kološkopek se pohybuje rychlostí svižnější chůze, takže si ho kolemjdoucí s nadšením fotí. Organizátoři uvádějí, že vícemístné jízdní kolo s výčepem pojme až 16 osob. Deset z nich šlape do pedálů, dalších šest se veze. O řízení se stará "zkušený střízlivý" řidič, který určuje trasu.

Během zhruba dvouhodinové jízdy centrem Brna je několik zastávek na čepování piva i toaletu. Přestože cestujícím pojízdná atrakce trochu rachotí, pro diváky z okolí je vůz poměrně tichý. Většinou je hlučnější osazenstvo, které si netradiční zážitek volí k různým příležitostem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vozidlo, kde se zároveň za jízdy točí pivo, pojme 16 sedících lidí.

Lidé už mohli za šlapadly vidět účastníky rozlučky se svobodou, narozeninových oslav, ale i zahraniční studenty medicíny, uvedl organizátor jízd Marek Fišer. Podle něj už pojízdnou hospodu využila i dívčí parta, která si však namísto půllitru zlatavého moku dopřávala víno. Trasa jízdy je různá, většinou je ale v centru.

Inspiroval se v zahraničí

„Jezdíme po Rooseveltově ulici, Kobližné, Masarykově nebo po náměstí Svobody. Jezdíme rychlostí pět kilometrů v hodině. Snažíme se nebránit dopravě. Pouze při první jízdě se nám stalo, že jsme na pár minut zpomalili provoz na Lidické ulici. Bylo to ale tím, že si nás všichni chtěli fotit," uvedl Fišer, který podobnou atrakci viděl v zahraničí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Deset lidí šlape, další čepuje pivo a jeden řídí.

„Jezdí se tak v Holandsku, Belgii, Maďarsku, a proto jsme se rozhodli pořídit něco podobného do Brna. Loni jsme vůz získali v Holandsku a od té doby jsme na něm pracovali. Poprvé vyjel letos na jaře," dodal Fišer.

Cenu stroje neprozradil, podle něj to však není laciná záležitost a stojí stejně jako auto. V Brně byla pojízdná hospoda k vidění zhruba desetkrát. Vyráží pouze pro předem objednané zájemce. Dvouhodinová projížďka i s pivem vyjde na 6000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám