Hlavní obsah

Italští mniši prodávají speciální edici piva, které přežilo obří zemětřesení

Novinky, kor

Zemětřesení, které v říjnu loňského roku zasáhlo celou Itálii, srovnalo se zemí i benediktinský klášter v Nursii. Pivo místních mnichů v tancích ale přežilo. Dnes je z něj vyhledávaný suvenýr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italští mniši prodávají speciální edici piva, které přežilo zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

Benediktini se radují, cena jejich speciálního “zemětřesného” piva vzrostla. Turisté mají o jejich limitovanou edici velký zájem.

„Prodeji piva se daří. Máme dva druhy: šestiprocentní světlé s tóny kořeněného ovoce, a pak desetiprocentní tmavé, které chutná po lékořici a třešních,” uvedl bratr August, mnich z kláštera sv. Benedikta.

V nursejském opatství žilo patnáct mnichů. Po zemětřesení, které mělo sílu přes šest stupňů Richterovy škály, se museli přestěhovat do provizorního příbytku vzdáleného asi dva kilometry.

Stavba nového pivovaru v dohledné době

Mniši se i přes těžké časy nevzdávají. Místní podniky od nich odkupují pivo, díky prodeji tak mohou vydělat potřebné peníze ke stavbě nového opatství.

Řeholníci věří, že by díky těmto penězům mohli brzy založit i nový pivovar. „I přes hrůzy posledního roku jsou místní lidé velmi šťastní, když vidí, že jsme opět začali prodávat pivo. Je pro ně symbolem naděje,” dodal podle agentury AP bratr August.

Zda má před sebou střední Itálie klidnější roky, je ovšem velkou neznámou. České ministerstvo zahraničních věcí totiž varuje turisty před četnými seismickými aktivitami na většině území Itálie.

„Je třeba si uvědomit, že za normálních okolností v Itálii dochází v průměru k pěti otřesům denně,” uvádí ministerstvo na svých stánkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám