Obecní úřad Senderensovy domovské vesnice Saint-Setiers v centrální Francii oznámil, že Senderens zemřel v neděli a ve středu se uskutečnila kremace.

Senderens byl propagátorem takzvané nouvelle cuisine (nová kuchyně), spočívající v přípravě lehčích pokrmů a kladoucí důraz na jejich vizuální stránku a také na používání regionálních surovin. Byl také učitelem dalšího slavného mistra plotny Alaina Passarda.

Důležitou inspirací a ingrediencí kulinářských výtvorů Alaina Senderense bylo víno. Proslavil se například přípravou kachního pokrmu Canard apicius, který založil na receptu z římského období.

O michelinské hvězdičky mu nešlo

V roce 2005 Senderens proměnil pařížský chrám gastronomie Lucas Carton v podnik s příznivými cenami a přejmenoval ho na Alain Senderens. Snažil se tak zbavit michelinských hvězdiček, přičemž v posledních letech dostával tříhvězdičková hodnocení.

Následující rok mu gastronomický průvodce Michelin udělil další dvě hvězdy.